Főoldal > wellness > Fáj a hátad? A jóga segít!

Fáj a hátad? A jóga segít!

egészségfájdalomgerinchátfájásjógamozgás
0 0

Írta:

A legtöbb ember életében egyszer eljön az a pont, amikor a gerinctájék alsó részén fájdalom alakul ki: ez lehet a mozgásszegény életmód, a genetika, az legyengült immunrendszer és egyéb tényezők miatt is – az azonban közös bennük, hogy a fájdalom nem múlik el csak úgy.

Az orvosok többsége átmenetileg a gyulladáscsökkentőt, a gerinctornát, az úszást, a holisztikus gyógymódokat és az egészségesebb életmódot promótálja a fájdalom csillapítása, megszüntetése érdekében, ám mi mondunk egy jobb megoldást!

Egy új amerikai kutatás szerint a jóga az egyik leghatásosabb gyógymód, ugyanis az alapoktól kezdve szünteti meg a gerinctájék alsó részén lévő fájdalompontot: először a tartás javítását, majd az ízületek lazaságát támogatja meg, végül a porcokat stabilizálja és az izmokat mozgatja meg.

A fájdalom így fokozatosan „kopik ki” a szervezetből, anélkül, hogy bármilyen gyulladáscsökkentőre szükségünk lenne.

Dr. Santhosh Thomas amerikai gerincgyógyász szerint a jóga különleges, gyógyító hatásába – a fentebb felsorolt bizonyított jótékony hatásokon kívül – a placebo hatás is közrejátszat, hiszen minél inkább hiszünk valamiben, annál inkább sikerül elmulasztani a fájdalmat.

45719719 - fit woman bending over on mat doing pilates exercise at home in the living room.

A hátfájósoknak való optimális jógafajták közé tartozik a hatha flow jóga és a gerinctartást javító jóga, valamint a jógán kívül a streching is. Azonban vigyázzunk, hogy kezdőként ne erőltessük túl magunkat: semmiképpen se profi/haladó csoportba jelentkezzünk, a dinamikus mozgásfajtákat kerüljük és mindenképpen olyan jógacsoporthoz csatlakozzunk, amit időseknek is ajánlanak – az ilyen foglalkozásokon ugyanis külön figyelnek a jógapózok nehézségére, és a gerinckímélő feladatokat részesítik előnyben.

Hatha jóga: A tradicionális indiai jóga modernizált változata, amit elsőként a mozgásszegény életmóddal rendelkező, városi emberek számára fejlesztettek ki. A mozgásforma kitartott testhelyzetekből, nyújtó-légzőgyakorlatokból és meditatív relaxációs állapotokból áll  – minden nemű és életkorú ember részére ajánlott.

Gerinckímélő jóga: A hatha jóga és a gerinckímélő pilates gyakorlatok keverékéből tevődik össze. A sportban lévő gyakorlatok különös figyelmet fordítanak a hát és a gerinc izmainak, ízületeinek ellazítására, erősítésére és a stresszkezelésre is, amire egy krónikus hátfájdalommal küszködőnek a legnagyobb szüksége van.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

károsképernyő

Mennyire károsítja a szemünket a képernyő?

Írta:
20 órája 0 0

A Nielsen legfrissebb, a napokban közzétett felmérése szerint egy magyar felnőtt átlagosan 10,4 órát tölt el a képernyő előtt naponta, és 88 százalék tudja is, hogy ez nem feltétlenül jó a szemnek. Sokan végzik munkájukat monitor előtt, és esténként a tévé elé ülve pihennek. A múlt század óta globálisan és drasztikus mértékben terjed a rövidlátás, ami kis odafigyeléssel elkerülhető – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.