Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a legjobb antioxidáns-források 

Ezek a legjobb antioxidáns-források 

antioxidánscéklacitromélelmiszervörösbor
0

Írta:

​Az antioxidánsok kiemelkedő jelentőséggel bírnak szerveztünk számára. Segítségükkel legyőzhetőek a szabadgyökök, amik nem csak a betegségektől, de az öregedés látható jeleitől is képesek megvédeni. Fogyassz te is minél több antioxidánsban gazdag élelmiszert. 

Piros bogyósok

A bogyós gyümölcsök (ribizli, málna, áfonya, szőlő) remek antioxidáns-források, ráadásul az egyik kalóriaszegény és finom gyümölcsök is. Szerencsére fagyasztva is hozzájuk lehet jutni, és bár a vitamintartalom így jóval kevesebb, mint frissen fogyasztva, azért korántsem elhanyagolható. Keverj a zabkásádba minden reggel egy maréknyit, és indítsd energikusan, egészségesen a napodat.

Citrom

A gyümölcsök savanyú íze magában hordozza a magas antioxidáns-tartalmat is. A citrusfélék, például a citrom, narancs, mandarin, grapefruit hemzseg az antioxidánsoktól, így jól teszed, ha rendszeresen fogyasztod őket. Hiszen ha mindennapjaid részéve teszed ezeket a gyümölcsöket, kirobbanó formában élvezheted az életet kívül és belül is.

42730759 - assorted nuts

Olajos magvak

A lédús gyümölcsök mellett bizony a csonthéjasok is rengeteg antioxidánst tartalmaznak. A dió, mogyoró, mandula mind remek E-vitamin források, amik rendkívül hatékonyan harcolnak a szabadgyökök ellen. Arra azonban figyelj, hogy az E-vitamin felszívódásához C-vitamin is szükséges, ezért egyél mellé sok-sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget is.

Cékla

Ma már tudjuk, hogy a cékla igazi szupernövény. Nem csak isteni saláták, köretek készíthetőek belőle, de almával, körtével összeturmixolva csodás immunerősítő és szépítő italok is. Már erőteljes színe is azt mutatja számunkra, hogy ez a növény bizony hemzseg az antioxidánsoktól. Emellett segíti a vérképzést is, ezért ha tényleg nagyon elhivatott vagy, ez az a növény, amit tényleg minden nap érdemes a tányérodra tenni.

Vörösbor

A végére jöjjön egy kis élvezet is. Na nem mintha az előző pontban összeszedett ételek olyan szörnyűek lennének, sőt, isteni finom mindegyik, de azért azt a fajta lazítást egyik sem garantálja, amit a borok. Természetesen a mértéket tartanod kell, sőt, muszáj is ahhoz, hogy valóban az egészségedet szolgálja ez a finom nedű. De esténként egy-egy pohárka vörösbor szuper hatással lehet szervezettedre, hiszen magas flavonoid tartalma az egészségedet és bőröd szépségét is garantálja.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X