Főoldal > EGÉSZSÉG > A sokoldalú kalcium (X)

A sokoldalú kalcium (X)

tejtermék
0

Írta:

Szinte minden létfontosságú működésünkben szerepet játszik, mégis leginkább a csontok, fogak egészségére gondolunk, ha a kalciumról esik szó. Ennél sokrétűbb ásványi anyagról van szó, amelyből a megfelelő mennyiséget mindennapi étkezéseink során leginkább a tej és a tejtermékek biztosítják.

A kalcium fontosságát mutatja már maga a szervezetünkben fellelhető mennyisége is: egy felnőtt ember testtömegének 1-2%-a kalcium, amelynek a 99%-a a csontokban és a fogakban fordul elő. Ha fiatalon, a csontfejlődés időszakában sikerült megfelelő mennyiségű kalciumot elfogyasztani, kellő testmozgás révén erőteljes csontrendszert kialakítanunk, és felnőttkorban is odafigyelünk az étkezésre és mozgásra, akkor az időskorban természetes okokból bekövetkező csontlebontás kisebb eséllyel okoz klinikai tüneteket, fájdalmat vagy csontritkulást.

ÉP FOGAK? NEM LEHET ELÉG KORÁN KEZDENI!

Az egészséges fogak fejlődésére már a születés előtti anyai étrend is hatással van, különösen az utolsó két hónap kalcium-, foszfor-, és D-vitamin-ellátottsága a kritikus ebből a szempontból.

A kalcium nemcsak emiatt létfontosságú. Fontos feladatai közé tartozik, hogy szerepet játszik a sejtosztódási folyamatokban, részt vesz a a normál ingerületátvitelben és véralvadási, hozzájárul a normál izomműködéshez. A kalcium részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és hozzájárul az emésztőenzimek normál működéséhez.

MIÉRT A TEJ ÉS A TEJTERMÉKEK A LEGJOBB FORRÁSA?

A tejben és a tejtermékekben a kalciumon kívül megtalálható D-vitamin és a tejcukor (laktóz) elősegíti a kalcium hasznosulását. Érdekes tény, hogy a savanyított tejtermékekből a tejsav hatására még jobban szívódik fel. Emellett a növényi forrásokról sem szabad elfeledkeznünk: a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a diófélék, és egyéb olajos magvak, az aszalt gyümölcsök és némely mélyzöld színű zöldség is tartalmaz kalciumot.

 

Felhasznált irodalom:

  1. Schmidt Judit: Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban 1. rész. http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/136
  2. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél I. évfolyam 1. szám, 2008. január http://www.mdosz.hu/pdf/ta_hirlevel_2008_01.pdf
  3. Sajtos János: A kalcium-anyagcsere. http://ujdieta.hu/indexa777.html?content=47
  4. Egészséges csontok az élethez. FOOD TODAY 10/2014 http://www.eufic.org/article/hu/page/FTARCHIVE/artid/Egeszseges_csontok_az_elethez/
  5. Pécsi Tibor: Kalciumkalauz. Új DIÉTA, 5-6, 38-39, 2009.
  6. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél III. évfolyam 10. szám, 2010. október. http://www.mdosz.hu/pdf/taplalkozasi_akademia_2010_10_kave.pdf
  7. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 3. szám, 2006. március http://www.mdosz.hu/pdf/2006_marcius.pdf
  8. Schmidt Judit: A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő ételek. http://www.preventissimo.hu/tudastar/cikk/146

Olvass tovább


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X