Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 dolog, ami hormonzavart jelez

9 dolog, ami hormonzavart jelez

álmatlanságdepresszióegészségfáradtsághízáshormonhormonműködéshormonzavar
0

Írta:

A nem megfelelő hormonműködés megkeserítheti az életed. Figyeld a jeleket, amik a hormonok zavarát jelzik.

A hormonok felelősek az alapvető élettani ingereidért. Jelzik például ha fáradt vagy, ha eleget aludtál, akkor felébresztenek, átsegítenek a stresszes szituációkon, jelzik, ha éhes vagy és azt is, ha jól laktál. A hormonok egyensúlyának megtartása épp ezért rendkívül fontos.

Néhány tünet azt jelzi, a hormonjaid nincsenek egyensúlyban.

1. Alacsony libidó

A hormonális zavar egyik leglátványosabb tünete a libidó csökkenése, ami sok esetben alvászavarral is társul. Megfelelő mennyiségű alvás nélkül ugyanis nem termelődik rendesen a nemi hormon sem.

2.  Állandó kimerültség

Nem bírod ki a délelőttöt sem valamilyen pörgető nélkül, kávéra vágysz? Délután megint beüt a fáradtság? Ha rendesen és eleget alszol, ez a reakció nem normális, különösen akkor nem, ha szellemileg sem érzed magad csúcsformában, nehezedre esik figyelni, koncentrálni. Fontos, hogy ilyenkor stabilizáld a vérdcukorszinted, ez sokat segíthet.

3. Szorongás, ingerlékenység, depresszió

Nem érzed magad jól a bőrödben? Ne nyúlj egyből gyógyszerhez! A szorongás és depresszió következménye lehet a hormonális egyensúly felborulásának, méreganyagok jelenlétének, stressznek és túlhajszoltságnak is. Próbálj magadra koncentrálni, többet pihenni, stresszoldó technikákat tanulni, feltöltő programokat szervezni magadnak.

4. Folyamatos testsúlygyarapodás

Ha alapvetően egészségesen étkezel, rendszeresen mozogsz, akkor semmi sem indokolja a hízást. Viszont ha a hormonjaid nincsenek rendben, előfordulhat, hogy minden igyekezeted ellenére hízol, de az is lehet, hogy drasztikusan és indokolatlanul lefogysz. Némi étrendbeli változtatás segíthet, mondjuk hanyagold a cukrot és búzaféléket, valamint a feldolgozott élelmiszereket.

5. Hasi zsírpárna, izomvesztés

Amikor az endokrin rendszer stresszhatás alatt van, bizonyos hormonokból kevesebbet termel, míg más hormonokból (elsősorban kortizolból) túl sokat. Emiatt a szervezet elkezd zsírt raktározni, elsősorban a has környékére – ezzel együtt pedig az izmok mennyisége csökken.

44652566 - traveler woman sleeping in a train travel beside the window

6. Álmatlanság

Stresszes helyzetekben a kortizol hormon termelése megnő és átsegít a nehéz szituáción. Ez jó dolog, viszont ha sokat stresszelsz, a kortizoltermelés elnyomja más hormonok termelését, például az alvási ciklust szabályozó hormonokét.

7. Éjszakai izzadás

Sok nő tapasztal éjszakai izzadást, ami szintén a hormonzavar jele lehet. Nem kell egyből hormont szedned, de egy élelmiszernapló kezdésére remek alkalom. Ilyenkor felírod, hogy mit és mikor ettél, hogyan érzed magad fizikailag és lelkileg, mert sokszor az elfogyasztott ételek felelősek a testhőmérséklet ingadozásáért.

8. Emésztési gondok

A túlzott gázképződés, a lassú emésztés mind jelezhet hormonális problémát. Emésztési problémákat sokminden okozhat, például az étel nem megfelelő megrágása, túl sok étel, túl zsíros fogások, vagy akár étel-intolerancia is. Az étkezési napló megint a te és az orvosod segítségére lehet.

9. Sóvárgás

Sokkal többet ettél a kelleténél? Ha csak néhány alkalomról van szó, amikor elengeded magad egy évben, nem kell kétségbe esned, de ha úgy érzed, soha nem bírod visszafogni magad, akkor baj van. Ebben az esetben is sok egyéb más dolog is okozhatja a tüneteket: a mellékvese kimerültségét, inzulinrezisztenciát vagy hormonális problémákat is jelezhet a sóvárgás.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X