Főoldal > EGÉSZSÉG > Töltsd fel ősszel a vitaminraktáraid, miközben fogysz!

Töltsd fel ősszel a vitaminraktáraid, miközben fogysz!

almaegészséggyümölcsszőlővitaminzöldség
0

Írta:

Az alábbi gyümölcsök, zöldségek fogyasztásától nem csak egészséges és szép leszel, hanem pár kilótól is könnyedén megszabadulhatsz velük, kemény diéta nélkül.

Alma

Napi egy alma az orvost távol tartja – hangzik az angol közmondás. Valóban rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: A-, B1-, B2-, B6-, C-vitamint, nátriumot, magnéziumot, foszfort, vasat és mangánt. Segíti az emésztést. Pektin tartalma gyorsítja az anyagcserét. Arra ügyelj, hogy héjastól fogyaszd, hiszen abban van a pektin. Ezen kívül laktató, így éhségrohamok idején a legjobb alacsony kalóriatartalmú táplálék. Kevesebb cukortartalma miatt a Jonathan, a Golden és az Idared a kedvencünk.

Körte

A körte vitamintartalmáról általában kevesebb szó esik, pedig már napi egy körte elegendő C-vitamint és káliumot tartalmaz a szervezet számára. Alacsony kalóriatartalmú, miközben majdnem nyolcvan tápanyagot tartalmaz. Salaktalanítja a szervezetet. Támogatja a csontokat és az izmokat, így kemény edzések mellé is kiváló. Egyike azon kevés gyümölcsöknek, amelyek nem allergizálnak, így a mostani kemény parlagfű-szezon idején is bártan fogyasztható.

vitamin2.jpg ()

Szőlő

A szőlő az egyik legjobb immunerősítőnk. Rengeteg vas található benne, így vérszegénység esetén igazi csodaszer. Magas rosttartalma béltisztító hatású, regenerálja a májat és tisztítja a vért. Nem csoda, hogy a gyümölcskúrák egyik kedvence, hiszen valóban eredményesen tisztítja a szervezetet. A szőlőt sokáig tiltólistára tették a különböző diétákban. Cukortartalma valóban magas, ám a benne levő szőlőcukor sportolóknak jó energiaforrás. Szőlőkúrával pedig pár nap alatt több kilótól megszabadulhatunk. A piros szőlőt még jobban ajánljuk, hiszen a benne található flavonidok miatt védi a szívet és az érrendszert. Magját se köpködjük ki, hiszen a szőlőmag olaja őrzi szemünk egészségét.

Szilva

A vitamindús szilva A-, C-, B-vitamint, vasat, magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz. Iskolaidőben gyerekeinknek is csomagoljunk belőle bátran: segíti a tanulást, javítja a memóriát. A benne található cink a sav-bázis egyensúlyt alakítja. Béltisztító és vízhajtó hatású. Megköti a felesleges zsírt, így fogyasztásával könnyebben megy a fogyás.

Sárgarépa

A sárgarépa igazi „multivitamin”, hiszen tartalmaz A-, B-provitamin komplex, C-, E-, G- és K- vitaminokat, kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot. Ezeken kívül króm is található benne, ami bizonyítottan segíti a fogyást. Diétázóknak alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt eleve ideális táplálék. Tisztítja a májat, rendszeres fogyasztásával a szervezet újjászületik. Béta-karotin tartalma segít megőrizni nyári barnaságunkat is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X