Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem mindegy a pajzsmirigy gyógyszer dózisa

Nem mindegy a pajzsmirigy gyógyszer dózisa

anyagcserebetegséggyógyszerhormonpajzsmirigypajzsmirigyműködés
0

Írta:

Előfordulhat, hogy túlműködésbe megy át a pajzsmirigy alulműködés, vagy éppen fordítva, ezért rendszeres kontroll vizsgálat indokolt, változtatva a felírt gyógyszer dózisán. Megkérdeztük dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját.

Szinte nincs olyan szerv, amelynek funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigy hormon: szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben, az agyi működésben. A létfontosságú pajzsmirigy működést az agyalapi mirigy szabályozza, amely a hipothalamus irányítása alatt áll. Előfordulhatnak pajzsmirigy zavarok, egyebek mellett alulműködés és túlműködés, ez utóbbi életveszélyes állapotot, akár halált is eredményezhet.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei szerteágazóak, és hamarabb mutatkoznak, mint alulműködésnél, túlműködésénél előfordulhat szapora szívverés, álmatlanság, hasmenés, jelentős étkezés melletti fogyás, nehezebb légzés, csökkent meleg tűrés, fokozott izzadás, meleg és nedves bőr, illetve nőknél menstruációs zavarok. Alulműködésnél is megfigyelhető fáradtság, menstruációs zavar, illetve olyan tünetek alakulhatnak ki, mint hízás, hideg intolerancia vagy depresszió.

Változhat a gyógyszerek dózisa

A pajzsmirigy betegségben szenvedők többsége gyógyszeres terápiára szorul, ennek hatását, a dózis adagját rendszeresen ellenőrizni kell. Dr. Békési Gábor PhD azt mondja, éppen ezért félévente szükséges elmennie a páciensnek szakorvosához!

50548672 - colorful drug pills on blue background, pharmaceutical concept

Előfordulhat, hogy túlműködésből pajzsmirigy alulműködésbe, és fordítva, alulműködésből pajzsmirigy túlműködésbe megy át a betegség, ennek hátterében az alkalmazott készítmény dózisa áll, szerencsére átmeneti változásról van szó.

Mit okozhat a melegebb idő?

Ilyenkor felerősödhetnek a tünetek, főként a túlműködésben szenvedőknél, hiszen náluk gyakran jelentkezik fokozott verejtékezés, álmatlanság, így nehezen vészelik át a meleget. Ebben az esetben gyakrabban kell felkeresni orvosát, hogy beállítsák a szedett készítmény adagját. A pajzsmirigy betegség kezelésénél az egyik legfontosabb teendő az életmódbeli és a dietetikai tanácsadás a szükséges gyógyszeres kezelés mellett, ezt nem győzzük hangsúlyozni.

Forrás: Budai Endokrinközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X