Főoldal > EGÉSZSÉG > Meglepő ételek, amiket soha nem szabadna enned

Meglepő ételek, amiket soha nem szabadna enned

chipscukordiétafogyás
0

Írta:

Gondoltad volna? Nem a kis nyalánkságok dobják fel ránk a pluszkilókat, hanem ezek az ultrahizlaló kaják!

A kutatások azt bizonyítják, hogy felesleges a kívánós ételeket mellőznöd az étrendedből, mert kis mennyiségben nem fogsz hízni tőlük. Szóval minek is hagynád ki a desszertet? Ha például passzolod a krémes sütit, az éhségérzeted csak nőni fog és még több kaját fogsz enni.

Vannak azonban olyan ételek, amiket mindenképpen mellőznöd kell, ha tartós súlyvesztést akarsz elérni. Nyugi, nem a legfinomabb kajákról kell lemondanod – inkább egy még jobbra kell lecserélned őket!

1. Krékerek, chipsek, puffasztott rizsszeletek

Miért? A szénhidrátban bővelkedő rágcsálnivalókat a testünk szimpla cukorrá dolgozza fel, ami egyből bekerül a véráramunkba. A vércukorszint emelkedésével a testünknek extra mennyiségű inzulint kell termelnie, ami az emésztés után egyből visszaáll a normál állapotába, így leeshet a vércukrunk. Innen már egyenes út vezet az éhségérzethez, hiszen a gyomrunkba sem sok minden kerül általuk.

Mit együnk helyettük? Nyugi, nem kell lemondanod róluk, csupán az egészséges verziót válaszd belőlük. A teljes kiőrlésű krékerek, az alacsony zsírtartalmú chipsek és sajtok, de a mogyorókrémes kenyérszeletek is nagyon finomak – ráadásul laktatóak is.

2. Gyorsfagyasztott ételek

Miért? A legtöbb elkészített, boltban kapható, gyorsfagyasztott étel (pl. tésztás, húsos, szaftos főételek) szódiumot tartalmaz, ami a tartósítószer egyik – nem túl egészséges – formája. Ez megköti a testedben lévő vizet, lassítja az anyagcserét, felpuffasztja a hasadat és még sorolhatnánk.

Mit együnk helyettük? Az otthon előfőzött ételek tűnnek a legjobb választásnak – már, ha nincs időd mindig frissen főzött ételt enni. Ha legközelebb főzöd a vacsorád, készítsd dupla adaggal és a felét rakd bele egy fagy- és hőálló műanyagdobozba. Pár hétig, hónapig simán elállnak a fagyasztóban, te pedig örülhetsz, hogy megspóroltad a főzést!

3. Alacsony kalóriatartalmú ételek

Miért? Logikus lenne, hogy ilyen élelmiszert válasszunk (főleg, ha diétázunk), de a kutatások kimutatták, hogy akár 30%-kal is hajlamosabbak vagyunk többet enni ezekből az ételekből, mint a „normál, zsíros” verziókból. Hiába tiltakozol, hogy veled ez nem fordulhat elő, hidd el, hogy többet fogsz enni belőle – akár csak véletlenül is.

Mit együnk helyettük? Bármit, amit megkívánunk – legyen az zsíros, fűszeres, szaftos, akármilyen. A lényeg, hogy tartsuk a megfelelő mértéket! Ha nyitott vagy az új dolgokra, próbáld ki a humuszt, a hajdinát, a kölest és az egyéb egészséges köreteket, de ha irtózol tőlük, ne erőltesd magadba. Edd azt, ami jól esik!

4. Cukros italok, üdítők

Miért? Ezen lehet nem lepődtél meg annyira, de a 100%-os gyümölcstartalmú italok sem olyan egészségesek, mint hiszed. A lében található gyümölcshús rosttartalmának mennyisége elenyésző, így megint csak a vércukorszint ingadozásnak ad teret. Plusz, ha édes ízért felelős fruktóz is nagy mennyiségben megtalálható benne, csak még többet és többet fogsz kívánni belőle.

Mit igyunk helyette? Vizet! Ez a legjobb választás, plusz, az édesítő nélküli teák, kávék is bármikor bevethetőek, ha már unod a víz ízét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X