Főoldal > EGÉSZSÉG > Az 5 legjobb őszi vitaminturbó smoothie

Az 5 legjobb őszi vitaminturbó smoothie

diétaegészségsmoothievitamin
0

Írta:

Készítsd el te is ezeket az immunerősítő finomságokat!

Bár a nyárnak búcsút inthetünk, ez még nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk kedvenc vitamindús smoothie-jainkról is. Természetesen a bogyós gyümölcsök ideje lejárt, de rengeteg őszi hozzávalóból készíthetünk finomságot. A sütőtök, az alma, a körte, az édesburgonya, a füge és a cékla csak néhány a számtalan remek szezonális táplálék közül. Irány a termelői piac, hogy ősszel is tápláló smoothie-val gondoskodhassunk immunrendszerünk egészségéről.

Mézes-vaníliás-körtés smoothie

Az ízletes, zamatos körte egyértelműen az ősz egyik slágere. Tele van rosttal, C-, K-vitaminnal, rézzel és káliummal. Már egy közepes méretű gyümölcs elfogyasztásával biztosíthatjuk napi C-vitamin szükségletünk 12%-át, míg a K-vitaminnak 10%-át. A kutatások szerint rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukor- és a szívbetegségek esélyét. Antioxidánsként harcol a káros szabadgyökök, így a rák kialakulása ellen. Remekül harmonizál a vanília és a szintén immunerősítő méz ízével. Hogy felturbózd a smoothie fehérjetartalmát, adj hozzá kefirt vagy natúr görög joghurtot.

Banános-mandulás-chai zöld smoothie

Ősszel visszatérnek a fűszeres ízek, így a chai tea is. Érdemes tápláló, káliumban és magnéziumban gazdag banánnal és jótékony zsírt tartalmazó mandulával fogyasztani smoothie-ként. A mandula csökkenti a koleszterin szintjét, támogatja a szív egészségét, serkenti az agyműködést és segíti a fogyást. A chai teához használj olyan melegítő fűszerekkel, mint a fahéj, a gyömbér, a csillagánizs és a zöld kardamom. Ne nélkülözd a smoothie-ból a zöldeket se, dobj bele pár bébi spenót levelet.

Répás-zabpelyhes smoothie

A sütőtök korántsem az egyetlen egészséges narancssárga színű őszi zöldség. A répa ősszel és télen a legfinomabb. A benne található, nagy mennyiségű karotinoid gátolja a rákos sejtek növekedését, a béta-karotin javítja a látást, az A-vitamin táplálja a bőrt és védi a kiszáradás ellen, vastartalma pedig energiát szolgáltat. Turmixold össze anyagcsere gyorsító, telítő zabpehellyel, és ízesítsd fahéjjal. A proteinbevitelről vaníliás fehérjepor hozzáadásával gondoskodj. Az elkészült smoothie íze olyan, mintha répatortát fogyasztanál, csak épp sokkal egészségesebb.

Fügés-céklás smoothie

Bár a cékla elsőre furcsa ötletnek tűnik smoothie hozzávalóként, meg fogsz lepődni, hogy mennyire finom. A cékla lúgosít, rengeteg antioxidánst tartalmaz, méregtelenít, javítja az állóképességet és bátran fogyasztható fogyókúra idején is. Kálium tartalma védi az izomzatot, különösen folyadékként fogyasztva. Turbózd fel egy kis fügével, amely A-, B1- és B2 vitamint, antioxidánsokat és Omega zsírsavakat tartalmaz. Krémesítsd natúr mandulatejjel, vagy akár kókusztejjel, ízlés szerint.

Édesburgonyás-mangós smoothie

Nem eszel burgonyát? Az édesburgonyát nyugodtan beépítheted az étrendedbe, gazdag ásványi anyagtartalma miatt rákmegelőző hatása van, antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei pedig gondoskodnak egészségünkről és fiatalságunkról. Párosítsd a gyümölcsök királyának is nevezett mangóval, amely A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, káliumban, magnéziumban, foszforban, vasban, cinkben és antioxidánsokban is bővelkedik. Az egészséges zsírsavakról chia mag, míg fehérjetartalmáról fehérjepor hozzáadásával gondoskodj.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X