Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 gyógyító élelmiszer nátha ellen

9 gyógyító élelmiszer nátha ellen

betegségmegfázásnátha
0

Írta:

Már az ősz első heteiben sikerült megfáznod? Esetleg elkaptál egy csúnya légúti fertőzést? Próbáld ki a következő ételeket és italokat, melyek antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságaik miatt segítenek a gyógyulásban.

Húsleves

Hogy miért a húsleves az első számú csodaszer, ha náthás vagy? Különösebb oka nincsen, de jó, ha tudod, hogy a fehérjében gazdag csirke és a vitaminokkal teli zöldségek tényleg képesek javítani a közérzeteden – főleg, ha akkor fogyasztod, amikor forró a leve. Fogyassz belőle minél többet, ha érezni kezded a megfázás első jeleit.

Citrusok

A citrom, a narancs, a lime és a grépfrút különösen gazdag C-vitaminban, mely a szervezet első számú antioxidáns forrása – különösen, ha megfázós megbetegedésekről van szó. Bátran fogyaszd önmagában, vagy ízesítőként teába, limonádéba préselve is.

Hagymafélék

Hatékonyan és gyorsan pusztítják el a baktériumokat.A hagymafélék közül a fokhagyma a legerősebb antibakteriális és antivirális csodaszer. Ha igazán hatásos gyógyteát keresel magadnak légúti fertőzésekre, próbáld ki a fokhagymateát.

Gyömbér

Hányinger, megfázás, influenza és fejfájás ellen is kimondottan ajánlott a gyömbér fogyasztása. Vegyületei a szervezeten belül hatékonyan kezeli a gyulladásokat.

Méz

Nagyanyáink kedvenc torokfájás elleni gyógymódjai közé tartott a feldolgozatlan erdei virágméz lassú fogyasztása, mely finom védőrétegével hatásosan gyógyítja a piros torkot és a megduzzadt toroklebenyt – ráadásul az íze is mennyei. A mézet egyébként más bakteriális fertőzések, vírusok és égési sérülések ellen is ajánlják, hiszen antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik.

103964232 - hand pouring fresh kefir probiotik drink from white bottle into clear glass on kitchen table

Kefir

Influenza esetén is hatékonyan képes megerősíteni az immunrendszerünket. Mindezt a kefir magas probiotikum-tartalmának köszönhetjük, amely elősegíti az emésztőrendszer megfelelő működését, valamint a tápanyagok gyors felszívódását is.

Vörösbor

Nem mindennapi náthaölő itóka, ami a polifenol- és a rezveratrol-tartalma miatt játszik igen fontos szerepet a fertőzések gyógyításában. Ezek a vegyületek hasonlóan működnek, mint a kefirben lévő probiotikumok – tehát nagyon jó gyulladáscsökkentő képességgel rendelkeznek. Ennek ellenére a vörösbort az alkoholtartalma miatt szigorúan csak akkor szabad fogyasztani, ha nem szedsz semmilyen nátha elleni gyógyszert! Kutatások kimutatták, hogy a Pinot noir fajtájú szőlőben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag.

Gomba

Bár a kínai orvostudomány már régóta nagy szerepet szán a gombáknak, Európában a homeopátiai szakemberek csak nemrég kezdték el vele gyógyítani a fertőzéses vírusokat. Gazdag D-vitamintartalma miatt kitűnő antivirális zöldség, a benne lévő poliszacharoidok pedig segítenek az immunrendszer mielőbbi felépülésében.

Szénhidrátok

Betegségek és fertőzések idején több szénhidrátot érdemes fogyasztani, hiszen a szervezet ebből a tápanyagból merít erőt a gyógyuláshoz. A szénhidrátok ráadásul a vitaminok, az ásványi anyagok és a gyógyszerek felszívódását is segít, tehát ne akkor fogyókúráz, amikor influenzás vagy.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X