Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 étel, amitől óvakodj, ha stresszes vagy

4 étel, amitől óvakodj, ha stresszes vagy

diétaétkezésfogyásstressz
0

Írta:

Kényeztesd magad olyan finomságokkal, amelyek valóban jótékony hatással vannak az idegrendszerre!

Mindenkinek megvannak a maga titkos élelmiszerkészletei, amelyek segítségével próbálja túlélni a rossz napokat. Ez nem véletlen, az emberek többsége ugyanis evéssel vezeti le a stresszt. Az Ohio Egyetem kutatói szerint ilyenkor kizárólag magas kalória- és zsírtartalmú finomságokat fogyasztunk, amelyek lelassítják az anyagcserét, hízáshoz vezetnek, így csak további stresszforrást jelentenek. Szerencsére léteznek egészséges nasik is, amelyek valóban megnyugtatják az agyat és az idegrendszert. Keresd őket tudatosan!

1. Fánk

A sült édességek elsőre jó ötletnek tűnnek, de valójában csak növelik a szorongást. A rostmentes, de cukorban gazdag fánk lelassítja az emésztést, az egekbe repíti a vércukrot, megemelve a kortizol szintjét is.

Ezt edd helyette: zabkása fahéjjal és mézzel

Egy meleg, kiadós tál zabkása kielégíti a szénhidrát iránti vágyunkat, és növeli a jó érzést adó hormon, a szerotonin szintjét. Ráadásul tele van lassan emészthető rosttal, így nem okoz vércukorszint ingadozást. A frusztrációt enyhítő fahéj és az egészségesen édes méz kitűnő ízesítői ennek az ételnek.

2. Ízesített kávékülönlegességek

A kávé valóban feldobja a hangulatunkat és csökkenti a depresszió tüneteit. Az ízesített, cukros kávék azonban akár egy egész napnyi kalóriamennyiséget fedezhetnek, a teljes heti cukorról nem is beszélve. És ami a legrosszabb, ahogy ürül ki a cukor a szervezetünkből, még levertebbek leszünk, mint előtte.

Ezt idd helyette: banános smoothie

Igyál meg egy finom banános smoothie-t szójatejjel, amely növeli a szerotonin szintjét a benne található folsav miatt, és natúr kakaóporral, ami a kávéhoz hasonlóan fokozza a dopamin termelését.

3. Müzliszelet

Sajnos, bármennyire egészséges nasinak is tűnik, a müzliszelet valójában csak cukor álruhában.

Ezt edd helyette: magvak

Egy maroknyi magkeverék: mandula, pisztácia, kesudió, dió és tökmag igazi szupernasi, tele antioxidánssal és telítetlen zsírsavval. Vizsgák előtt is ajánljuk, egy kutatás szerint a pisztácia jelentősen csökkentette a szorongást matek teszt előtt. A dióban levő Omega-3 zsírsavak csökkentik a depressziót, míg a kesudióban és a mandulában található szelén jótékony hatással van a hangulatra. A tökmagban találgató triptofán segíti az agy szerotonin termelését. Magas kalóriatartalmúk miatt vigyázz, hogy ne egyél többet egy maroknyinál!

4. Fagylalt

A hűvösebb napok ellenére is szívesen ülünk le este a tévé elé egy doboz fagyi társaságában, pedig a benne található rengeteg cukor növeli a vércukor- és a kortizolszintet.

Ezt edd helyette: görög joghurt gyümölccsel

A görög joghurt kiváló forrása az energiát adó fehérjének és kalciumnak, amely nagyszerű táplálék az idegrendszernek is. Adj hozzá fagyasztott, bogyós gyümölcsöket, amelyek antioxidáns tartalmúk által felveszik a harcot a stresszel, a bennük található rengeteg C-vitamin pedig erősíti az immunrendszert. 

Fotó: Profimedia – Red Dot 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X