Főoldal > EGÉSZSÉG > Fáj a vállad, nyakad, könyököd? A légkonditól is lehet

Fáj a vállad, nyakad, könyököd? A légkonditól is lehet

betegségfájdalomfejfájásízületi gyulladáslégkonditorokfájás
0

Írta:

Sokan nem ismerik a kapcsolatot az ízületi gyulladás, a torok- és fejfájás, valamint a légkondicionálás közt, holott ez bizonyos körülmények között fennállhat. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a megoldási lehetőségekről beszélt.

A lappangó gyulladás lobbanhat be

A légkondival felszerelt helyiségben azonos hőmérsékletre és alacsony páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Van előnye a rendszernek, hiszen kevesebb por és pollen kering benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy nincs légmozgás és mindig ugyanott fújja a hideg levegőt a rendszer. Aki éppen a kiáramló levegő útjában ül, hosszútávon éppen ezért bizonyos tüneteket észlelhet. Ilyen lehet például a kimerültség, a depresszió, és a testi problémák, mint a torokfájás és a fejfájás, a felfázás, a petefészek- és hüvelygyulladás, a libidó csökkenése és az ízületi problémák. A lappangó ízületi gyulladást ugyanis fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás pedig fokozza az izomfeszülést és – görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. Vagyis a légkondicionáló azoknál képes belobbantani az ízületi, reumatikus betegségeket, akik egyébként is hajlamosak erre.

39653653 - young happy woman holding remote control air conditioner in house

Hogyan kerülhetjük el a légkondi okozta problémákat?

     Kerüljük a nagy hőmérséklet-különbségeket: a kinti levegőnél legfeljebb 6-8 fokkal legyen hűvösebb a légkondicionált helyiség.

     Ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg levegőt. Otthon már a klímaberendezések felszerelésekor úgy tervezzük meg, hogy a főáramlat ne a legtöbbet használt területre érkezzen. A munkahelyen ez nyilván nehezebb, csak a munkaállomás elhelyezésével lehet próbálkozni.

     Ha lehet ki- és bekapcsolni a légkondit, a hűtést próbáljuk meg arra az időszakra időzíteni, amikor nem tartózkodunk az adott helyiségben. Ha már elértük a kívánt hőmérsékletet, kapcsoljuk ki a hűtést.

     Lehetőleg ne tartózkodjunk tartósan légkondicionált helyiségben. Ha ez elkerülhetetlen (például munkahelyen), legyen nálunk melegebb ruha, amivel melegen tarthatjuk ízületeinket. 

A fájdalomcsillapítók nem jelentenek tartós megoldást

 Ha úgy érezzük, belobbant az ízületi gyulladás, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert így gyorsabban, hatékonyabban, az erős fájdalomcsillapítók esetleges mellékhatásait elkerülve megszabadulhatunk a problémától.
– Azoknak, akik nem szeretnének a fájdalomcsillapítók túl gyakori alkalmazásától függeni, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket. Ez lehet például a lökéshullám terápia, amely során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a sérült szövetek regenerálásával az okot szüntetheti meg. Hasonlóan jó eredmény érhető el a hialuronsav injekcióval, amely szinte megolajozza az ízületeket. A felhasznált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. A gyulladás által érintett ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását – mondja dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Szóba jöhet még az orvosi kollagén-terápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiinduló problémát. Mindemellett az erre hajlamos betegeknek tudniuk kell, hogy az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással, a normál testsúly megőrzésével és a gyulladást fellobbantó helyzetek – így a légkondicionálás – körültekintő kezelésével.

Forrás: FájdalomKözpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X