Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 tuti tipp, hogy leszámolj a magnéziumhiánnyal

4 tuti tipp, hogy leszámolj a magnéziumhiánnyal

ásványi anyagfáradtságizomgörcsmagnéziummagnéziumhiány
0

Írta:

A magnéziumhiány tipikus tünetei a fejfájás, az izomgyengeség, a cukor utáni állandó sóvárgás, a szorongás, a fáradtság, illetve a fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése.

A magnéziumhiányt nem szabad félvállról venni, mert súlyos esetekben akár szívelégtelenséghez is vezethet. A statisztikák szerint az Egyesült Államokban a lakosság közel 68%-ánál mutatható ki magnéziumhiány. Hazai adatokkal nem rendelkezünk, de a háziorvosok tapasztalatai alapján Magyarországon sem jobb a helyzet.

A magnézium nélkülözhetetlen a sejtek működéséhez, a jó emésztéshez, az izmok aktivitásához és az energia termeléséhez. Jelentős szerepet játszik a szerotonin termelésében is, amely kiegyensúlyozottságunkért és jó hangulatunkért felelős. Sajnos a stressz tovább csökkenti a magnézium szintjét. A szervezet önmaga azonban nem tudja előállítani ezt a fontos ásványi anyagot. Emiatt fontos, hogy étkezéssel és/vagy táplálék-kiegészítőkkel fedezzük a napi szükségletet, amely nőknél 310-320 mg, férfiaknál 400-420 mg. Az alábbi négy tipp segítségével ez nem is olyan nehéz.

Reformáld meg az étrended magnéziumdús finomságokkal

A természetes magnéziumbevitelnek a legegyszerűbb módja az olyan zöld leveles zöldségek fogyasztása, mint a spenót, a kelkáposzta és a mángold. Ezek mellett célszerű minél több brokkolit, mandulát, babot és kakaóport is beiktatni az étrendünkbe. A szénhidrátdús köreteket cseréld le az előbb említett zöldekre, és nassolj mandulát a csoki helyett. Ha mégsem tudsz étkezéssel elég magnéziumot bevinni, segítségül hívhatod a táplálék-kiegészítőket is.

Szedj táplálék-kiegészítőt közvetlenül lefekvés előtt

A táplálkozási szakértők szerint nem megfelelő, ha csupán tablettákból jutunk magnéziumhoz, de segítségükkel könnyebben száműzhetjük a szervezetben már fellépő hiányt. Figyelj azonban arra, hogy a magnéziumpótlásra többféle szerves és szervetlen vegyület áll rendelkezésre. A magnézium felszívódását alapvetően befolyásolja, hogy milyen só formájában juttatjuk be a szervezetbe. Bizonyos magnéziumsók hatékonyabban fel tudnak szívódni, ilyenek a magnézium-laktát, a magnézium-citrát és a magnézium-orotát. Kevesen tudják, hogy legkevésbé a magnézium-oxid szívódik fel, mégis a legtöbb gyógyszertárban és drogériában kapható táplálék-kiegészítő csupán ezt tartalmazza. A szakértők azt tanácsolják, kerüljük az oxidos készítményeket, a szerves magnéziumot pedig B-vitamin-komplexszel szedjük, amely segíti hasznosulását.

53951586 - food containing magnesium

Cseréld le az ásványvizet

Ha szereted a szénsavas, magas ásványianyag-tartalmú ásványvizet, akkor könnyedén beviheted a szervezetedbe a szükséges magnéziumot. Ellenőrizd le kedvenc ásványvized címkéjét, hogy mennyi magnéziumot tartalmaz. Ha jól választasz, 1 liter 100 mg magnéziumot is rejthet, amely a napi ajánlott bevitel harmada nőknél, negyede férfiaknál.

Irány a forró fürdő

A magnézium kezd összetevőként feltűnni a különböző kozmetikai termékekben, mint például a dezodorban. De vajon bőrön át is felszívódik? A kutatók jelenlegi ismeretei szerint igen, azonban valószínűleg csak minimálisan, így nem érdemes kizárólag rá hagyatkozni. A fürdőhöz adott magnézium-szulfát azonban meleg hőmérsékleten viszonylag jól beépül a bőrön át a szervezetbe. Gyulladás, puffadás, illetve izomfájdalmak esetén különösen célszerű bevetni ezt a kényeztetést.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X