Főoldal > EGÉSZSÉG > Inzulinok típusai pro és kontra

Inzulinok típusai pro és kontra

cukorbetegségegészséggyógyszergyógyuláshormoninzulin
0

Írta:

A cukorbetegség kezelésében gyakran választott forma az inzulin terápia (1-es típus esetén kötelező), melynek több típusa is létezik, attól függően, milyen a hatásfok, illetve a felszívódási sebesség. Az inzulinok fajtáit dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ismerteti.

Mikor van szükség inzulin terápiára?

Inzulinra 1-es típusú cukorbetegség esetén mindenképp szükség van, ugyanis ekkor így kerül pótlásra a hiányzó inzulin mennyiség. 2-es típusú diabetes esetén akkor írja elő a kezelőorvos, amikor az életmódterápia, illetve a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, esetleg már nem elegendő. A terápia némi kellemetlenséggel jár, mivel az inzulint kizárólag injekció formájában lehet bejuttatni, mivel szájon átszedve az emésztőnedvek által szétbomlana.

Milyen gyakran kell alkalmazni az inzulint?

Az, hogy milyen gyakorisággal szükséges inzulinoznia magát a betegnek, azt mindig a páciens állapota, vércukorszintje, az inzulin típusa határozza meg, így a kezelés minden esetben személyre szabott. Ez természetesen időközben változhat,  a diabetológus javaslatára. Így van, akinél egy nap csupán egyszer kell, de van, akinél 4-szer kell használni a készítményt. Érdemes tudni, hogy előfordulhat, hogy az illető csupán átmenetileg kényszerül inzulin terápiára, pl. betegség, műtét esetén, illetve várandósság során.

Milyen típusú inzulinok vannak?

Az inzulinoknak 2 fő típusuk van: léteznek humán és analóg inzulinok. A különbség a kettő közt, hogy az előbbi az emberi szervezetben megtalálható inzulinnal azonos, míg az analóg készítmények ennek módosított formái.

Humán inzulinok fajtái

Gyors hatású: a nevükből adódóan viszonylag gyorsan fejtik ki hatásukat (kb.30 perc múlva kezdődik a hatás, és 2 óra múlva tetőzik) és 5-7órán át tartanak. Az étkezések utáni glükóz szint csökkentésére szokták alkalmazni, így 30 perccel előtte kell be  beadni.  Mivel hatásuk hosszan tart ( kb 6 órát ), így kisebb étkezés szükséges kb. 3 óra elteltével, máskülönben megnő a hipoglikémia esélye.

47757060 - sample blood for screening diabetic test in blood tube on blood sugar control chart.

Közepes hatástartamú: ezek az ún. NPH inzulinok, és kb. 2 órával a beadás után kezdenek hatni és közel 16 órán keresztül fejtik ki hatásukat. Gyakran gyors hatású inzulinnal kombinálják. Alkalmazhatók a gyógyszeres kezelés kiegészítésére, napi egyszeri alkalommal, lefekvés előtt kell alkalmazni.  Fel kell hívni a figyelmet arra hogy  éjszakai/hajnali  hypoglykaemia előfordulhat, főleg 1-es típusú diabetes esetén. Használat előtt felrázandó!

Kevert: ebben az esetben gyárilag előkevert gyors hatású és NPH inzulint kapunk. A keverési arány lehet 25/75, 30/70, illetve 50/50. A 2-es típusú cukorbetegek esetében ajánlják, napjában kétszer (reggeli és vacsora előtt 30 perccel) vagy háromszor (ebéd előtt is) alkalmazzák Hatáskezdetük a gyors hatású inzulinokéval azonos, hatásmaximumuk 5-7 óra, hatástartamuk 12-13 óra. Szuszpenziót képeznek, így adagolásuk előtt felrázandók.

Analóg inzulinok fajtái:

Ultragyors hatású: hatáskezdetük 5-10 perc, így már igen gyorsan kifejtik hatásukat, mely kb. 3 órán keresztül tart. Elsősorban étkezések után megnövekvő vércukorszint normalizálására használják, és a beadás után akár már azonnal el  kell kezdeni enni. Előnyük, hogy ritkábban okoznak hipoglikémiát, mint a gyors hatású humán készítmények, valamint nem szükséges kisétkezéseket tartani, így elég a napi 3szori étkezés.

Hosszú hatású:  1-es típusban mindenképp,  valamint azoknak ajánlják, akiknél az NPH inzulinok éjszakai hipoglikémiát okoznak. Előnyük  hogy  hatásuk egész nap tart, így legtöbbször elég a napi egyszeri alkalmazásuk valamint ritkán okoznak hipoglikémiát . Lefekvéskor  adott bázis inzulinként is használható- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Kevert: előkevert  ultragyors hatású és belőlük készült NPH-inzulinnal kombinált készítmények: a keverési arány lehet 25:75, 30:70 és 50:50. Ezeket az inzulinkeverékeket is a 2-es típusú cukorbetegek esetében, napjában kétszer (reggeli és vacsora előtt 10 perccel) vagy háromszor (ebéd előtt is) alkalmazzák. Hatáskezdetük az ultragyors hatású inzulinokéval azonos, hatásmaximumuk 5-7 óra, hatástartamuk 12-13 óra. Mivel szuszpenziót képeznek és  adagolásuk előtt felrázandók.

Forrás: Cukorbetegközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X