Főoldal > EGÉSZSÉG > Érdemes elektrolitokat fogyasztani?

Érdemes elektrolitokat fogyasztani?

ásványi anyagedzéselektrolitfolyadékizotóniás italizzadáskáliummozgásnátriumsport
0

Írta:

Mióta a neonszínben pompázó, első izotóniás ital 1965-ben megjelent a boltok polcain, az atléták és a fitnesz szerelmesei kiemelten fontosnak tartják, hogy edzéskor elegendő elektrolitot vigyenek be a szervezetükbe.

Mára már számtalan sportital közül lehet válogatni, de megjelentek a porok, a gélek, a pezsgőtabletták, sőt a gumicukrok is. De vajon tényleg szükség van rájuk akkor is, ha csak hobbisportolók vagyunk? Most megtudhatjuk, mik is azok az elektrolitok, és mikor hasznosak.

Mik azok az elektrolitok?

Az elektrolitok a testfolyadékban található olyan ásványi anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a szív, az izmok és az idegek megfelelő működéséhez. Fő feladatuk testünk folyadékszintjének egyensúlyban tartása, ezáltal biztosítják sejtjeink megfelelő működését. Emellett elektromos impulzusokat továbbítanak a sejtek között, gondoskodva az izomösszehúzódásokról és az idegi impulzusok átviteléről. Ezenkívül támogatják a megfelelő hidratációt is. Amikor izzadunk, a víz mellett olyan elektrolitokat vesztünk, mint a nátrium, a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfát és a klorid. Ezen ásványi anyagok hiányában pedig szervezetünk nem képes megtartani a vizet, sportoláskor vagy egy forró nyári napon súlyos dehidratációhoz vezetve. Elektrolit egyensúlyhiány léphet fel még hányás, hasmenés, hormonális zavar vagy felszívódási zavarok esetén is.

Kell-e aggódnunk az elektrolitok egyensúlyhiánya miatt?

Mint láttuk, az elektrolitok elengedhetetlenek testünk megfelelő működéséhez, így bevitelük kiemelten fontos. A legtöbb esetben azonban nem kell külön törekednünk rá, egyensúlyának fenntartása ugyanis pont olyan természetes folyamat, mint ahogy például oxigénhez jutunk. Ha egészségesek vagyunk, szervezetünk kiválóan gondoskodik a folyadékegyensúlyról. Megfelelő hidratáció és jól összeállított étrend esetén elektrolitszintünk valószínűleg tökéletes. Ha heti háromszor-négyszer lemegyünk a terembe 1-1 órát edzni, nem igénylünk külön elektrolitpótlást sem edzések közben, sem után. Azonban, ha több mint egy órán át intenzív testmozgást végzünk és sokat izzadunk, vagy magas páratartalmú helyen nyaralunk, érdemes feltölteni raktárainkat. Hiszen ilyenkor veszélyeztet minket a dehidratáció, így az elektrolitok egyensúlya is felborul. Ez nemcsak gátolja a testmozgást, vagy épp a nyugodt pihenést, de szédülést és ájulást is okozhat. Hányással és hasmenéssel járó betegségek esetén is célszerű pótolnunk az elektrolitokat.

Milyen tünetei vannak az elektrolitok hiányának?

A dehidratáció alacsony elektrolitszinttel jár együtt. A sötét színű vizelet és gyakoriságának csökkenése jellegzetes figyelmeztető jele, hogy ideje többet innunk és elektrolitokban gazdag ételeket fogyasztanunk. Tapasztalhatunk fejfájást, kimerültséget vagy szapora szívverést is. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy edzéssel mennyi elektrolit távozik el szervezetünkből, célszerű előtte és utána is mérlegelni. Ha mozgás után testsúlyunk 2%-át vagy annál is többet leadjuk, jöhetnek az elektrolitok.

31307124 - fit woman sitting on bench holding energy drink at the gym

Milyen elektrolitot vegyünk?

Amikor hosszú és kemény edzésen veszünk részt, vagy már elviselhetetlenül meleg az időjárás, a sportitalok tökéletes választások. Úgy lettek kialakítva, hogy kiválóan alkalmasak legyenek gyors rehidratációra intenzív, egy óránál hosszabb sportoláskor. Tehát, ha maratonra készülünk, dupla aerobik órán veszünk részt, vagy akár egy egész napos fitnesz rendezvényt tolunk végig, célszerű magunkhoz ragadni a palackot. Hátrányuk azonban, hogy tele vannak tömve cukorral, így, ha testsúlyunk vagy egészségügyi okok miatt diétázunk, célszerűbb inkább előnyben részesíteni a cukormentes pezsgőtablettákat. Ezek általában olyan természetes édesítőket tartalmaznak, mint amilyen a stevia is.

Mely ételek tartalmaznak elektrolitokat?

Ha jobban kedveljük a természetesebb dolgokat, jó tudni, hogy nemcsak táplálékkiegészítőből, hanem bizonyos ételekből is feltölthetjük raktárainkat. A kakaó, a görögdinnye, a narancs, az avokádó, a cékla, a spenót, a mandula, a tej és a joghurt is kiváló elektrolit forrás. Intenzív edzés után csemegézhetünk sózott édesburgonyát is, a batáta ugyanis tele van káliummal, míg a só növeli nátriumszintünket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X