Főoldal > EGÉSZSÉG > Tökéletes köret: spárgázz gyakran

Tökéletes köret: spárgázz gyakran

diétaegészségesgyógynövényspárga
0

Írta:

Megérkezett a grillszezon, ezzel együtt pedig az isteni sült húsok, sajtok és zöldségek időszaka. A spárga nem csak köretnek fantasztikus, de gyógynövényként is rengeteg egészségügyi problémára is alkalmazható. Spárgázz minél többet te is!

Kitűnő folsav-forrás

A spárga hajtásai rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak: található benne A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin, kalcium, foszfor, vas, kálium és nátrium is, a zöld spárga pedig C-vitaminban és klorofillban is gazdag. Kismamáknak jó hír, hogy tele van folsavval, aminek pótlása különösen a terhesség korai szakaszában igen fontos, de jó tudni, hogy aki csak tervezi a terhességet, annak is növelnie kell a folsav-bevitelén.

18879739 - prepared green asparagus on a plate

Fogyókúrás

Ne aggódj, ha esti grillpartira vagy hivatalos, de éppen szigorú diétát tartasz, hiszen a spárgával nyert ügyed lesz. Ez a zöldségféle ugyanis az egyik legfogyókúrásabb mind közül, hiszen rendkívül magas víztartalmának, ellenben alacsony szénhidráttartalmának hála akkor sem fogsz meghízni tőle, ha késő este fogyasztod egy kis natúr csirkemell mellé.

Méregtelenít

A spárga kitűnő vízhajtó hatása miatt nem csak a felesleges vizet söpri ki a szervezetből, de a felgyülemlett méreganyagokat is. A méregtelenítés a leghatékonyabb módja annak, hogy megőrizzük egészségünket úgy, hogy a – főként táplálékkal – bevitt káros anyagok semmiképpen se tudják kifejteni a hatásukat.

Keringésjavító 

A keringési problémák a szívbetegségek előszobája, ami életmódbeli hibák következtében is kialakulhatnak, de a genetikai hajlamnak is nagy szerepe lehet benne. A sport, sok folyadék elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően áramolhasson a vér az ereinkben, de táplálkozással is sokat tehetünk az egészséges erekért és szívért. Aki rendszeresen fogyaszt spárgát, sokkal kisebb eséllyel lesznek keringési problémái, mint annak, aki soha nem tesz a tányérjára ebből a finom zöldségféléből.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X