Főoldal > EGÉSZSÉG > Kései anyaság: ezek a teherbeesés lehetőségei és akadályai

Kései anyaság: ezek a teherbeesés lehetőségei és akadályai

anyaanyaságbabagyerekgyerekvállalásszülés
0

Írta:

A késői gyermekvállalás ma már egyáltalán nem tűnik kirívónak. Azonban akár egyéni választás az oka, akár fogantatási problémák állnak a kitolódó családalapítás hátterében, jó hír, hogy egyúttal az orvoslás is mind fejlettebbé válik. Egyre több módszer létezik arra, hogy a nőknek mind komolyabb esélyük nyíljon a későbbi életkorban megismerni az anyaság érzését. Érdemes tehát segítséget kérni!

Amikor nem kényszer, hanem választás

Bár az anyaság a legtöbb nő életében a legfontosabb és legvágyottabb szerepek egyike, a gyermekvállalás mégis sokszor háttérbe szorulhat a társadalmi és gazdasági körülmények változása miatt vagy az egyéni karriercélok mellett. Manapság a nők számára is egyre inkább a felsőfokú végzettség megszerzése, majd a szakmai ranglétrán történő előrejutás, valamint a párkapcsolati és egzisztenciális háttér megteremtése előzi meg a családalapítást. Részben ennek köszönhető, hogy Európában a legtöbb anya átlagosan közel 30 évesen ad életet első gyermekének a legutóbbi felmérések szerint. Magyarországon sem más a helyzet, sőt a 35 éves és annál idősebb nők gyakrabban vállalnak gyermeket, mint korábban.

Őszintén a kései anyaságról

A késői gyermekvállalás trendszerűvé válását mutatja, hogy mind több kutatás foglalkozik annak kockázataival és hívja fel a figyelmet a nők edukálásának fontosságára. Függetlenül attól, hogy valaki önszántából tolja későbbre a családalapítást vagy meddőségi okból kifolyólag nem sikerült teherbe esnie, alaposan körül kell járnia és meg kell ismernie a lehetséges akadályokat és veszélyeket. 30 év felett a kor előrehaladtával ugyanis nemcsak drasztikusan csökken a női petesejtek száma, de megnőhet a terhességi cukorbetegség esélye, nagyobb a terhességi magas vérnyomás kockázata és vetélés is nagyobb százalékban következhet be: míg a 35 év alattiaknak 15-20 százalék, addig a 35-45 éves kismamáknak 20-35 százalék esélyük van a vetélésre. 45 évesen 19 kismamából 1 Down szindrómás gyermeket vár. Ez az arány 35 évesen 1 a 240-hez, 25 évesen pedig 1 az 1064-hez.

A 40 az új 30

A számok talán riasztóak lehetnek, ez azonban még nem ok arra, hogy bárki feladja a családalapításra vonatkozó álmait. Hazai és nemzetközi szinten is bőven akad pozitív példa. Számos híresség vállalt viszonylag későn gyermeket: Kirsten Dunst 35 évesen az első, Kate Hudson 39 évesen a harmadik gyermekét várja, a hazai sztárok közül Farkasházi Réka 40 évesen a harmadik babájának adott életet. Továbbá mi sem bizonyítja jobban azt, hogy nem szabad feladni, minthogy Kapócs Zsóka endometrózisa mellett, hat év kitartó próbálkozás után 38 évesen szülte meg gyermekét. Nincs lehetetlen: a megfelelő szakmai segítség és felügyelet mellett, egészséges és sportos életmód kialakításával 30, sőt 40 év fölött is van esély a teherbe esésre, s ami még fontosabb, egészséges gyermek születésére.

Maradjunk realisták, de ne pesszimisták!

A legfontosabb, hogy kérjük szakorvos segítségét, aki a kórtörténet és a szükséges vizsgálatok alapján kideríti, mi állhat a sikertelenség hátterében és segíthet a hatékonyság javításában. Nem ritkán már az egészséges étrend, a tudatos és stresszmentes életmód is sikert hozhat. De vannak esetek, amikor hormonális terápiával, beleértve a tüszőérést serkentő kezeléseket, vagy egy kisebb sebészeti beavatkozással érhetjük el a kívánt eredményt. A felmerülő problémák függvényében előfordulhat, hogy a mesterséges megtermékenyítés irányába szükséges lépni. Az orvostudomány fejlődésének hála ma már többek között egy előretöltött injekciós toll segítségével akár a páciens is beadhatja magának a megfelelő, megtermékenyülést elősegítő hormont. A mind pontosabbá váló diagnosztikai eszközöknek, az előzetes családtervezésnek és a folyamatos orvosi konzultációnak hála pedig a késői szülés ma már jóval biztonságosabb, mint akár 10 évvel ezelőtt. Az egyik legfőbb titok azonban a pozitív hozzáállás: el kell hinni, hogy összejöhet. Aki 30-40 évesen gyermekvállaláson töri a fejét, jobb, ha elfelejti a „Mi lett volna, ha…” típusú gondolatokat, nem aggódik amiatt, hogy esetleg elkésett bármivel, hanem proaktívan elkezd a megfelelő lehetőségek és módszerek után kutatni, mert könnyen lehet, hogy olyan megoldásra talál, amiről addig nem tudott.

A tartós párkapcsolatok pozitívumait hangsúlyozó és a tudatos családtervezés fontosságát hirdető Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés megújult weboldalán további hasznos írások olvashatók a késői gyermekvállalásról, a meddőség kezeléséről és a teherbe esést segítő módszerekről. #nemvagyegyedül


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X