Főoldal > EGÉSZSÉG > Itt a hallójárat gyulladás szezonja 

Itt a hallójárat gyulladás szezonja 

fülfül-orr-gégészetfülbetegségfülcsepphallójárathallójárat gyulladáskezelésközépfülgyulladás
0

Írta:

A középfül-gyulladás inkább a téli hónapok betegsége, nyáron elsősorban hallójárat-gyulladás miatt fordulnak orvoshoz a betegek – mondja dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter. A Fül-orr-gégeközpont orvosát a két betegség közti különbségekről és a helyes fülcsepphasználatról kérdeztük. 

Középfülgyulladás 

Baktérium vagy vírusfertőzés következtében „húzódik a fülre” a betegség és jelentkeznek a középfülgyulladás tünetei. Ilyenkor a felső légutak, orrüreg vagy garat megfázásos eredetű gyulladása terjed át a fülkürtön keresztül a középfülre. A fülkürt rövidsége miatt gyerekeknél gyakoribb, de felnőttkorban is előfordul: erős fülfájás, rossz hallás, láz, levertség jelzi a betegséget. Kezeléséhez antibiotikumra, orrcseppre lehet szükség. A gyulladás a dobhártya átszakadását okozhatja, ha ez bekövetkezett – és a dobhártya már nem zárt – fülcsepp használata tilos!

36194286 - young woman with ear pain, holding hand on his head. isolate on white background

Hallójárat gyulladás

A külvilág felé haladva, a fül következő része a középfül után a külsőfül, a hallójárat. Ezen a területen gyulladás rendszerint a nyári hónapokban jelentkezik, hiszen kialakulásában döntő szerepe van a fül felázásának. A meleg és a túlzott nedvesség meggyengíti a hallójárat bőrének védőrétegét, így az könnyen befertőződhet. A hallójárat gyulladást baktériumok vagy gombák okozzák, a betegséget a hallójárat beszűkülése és erős fájdalom jelzi. A beszűkülés miatt a fülcsepp használata kezdetben eredménytelen lehet, így a gyulladást első körben a hallójárat alapos kitisztításával és gyógyszeres gézcsíkkal kell lecsökkenteni, majd ezt követően lehet a gyulladáscsökkentő fülcseppet használni. A hallójáratot szakorvosnak kell kitisztítania, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szedésére is szükség lehet, a meleg borogatás szigorúan tilos! A gyógyulásig a fület a víztől is óvni kell.

Hogyan használjuk helyesen a fülcseppet? 

A hallójárat kezelésének eredményessége is múlhat rajta, hogy megfelelően használjuk-e a gyulladáscsökkentő fülcseppet. Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy csak fül-orr-gégész javaslatára és vizsgálat után cseppentsünk a fülünkbe. Ha a gyulladás nagymértékű, a hallójárat beszűkült, akkor a fülcsepp semmit sem ér, de ez csak a kisebbik rossz – mondja dr. Holpert Valéria. Nagyobb baj, hogy középfülgyulladásnál a dobhártya átszakadt és úgy csöppent valaki a fülébe.

Gondot okozhat az is, ha nem megfelelően használjuk a fülcseppet, ilyen esetben a hatását nem tudja megfelelően kifejteni, elhúzódó gyógyulás, szövődmény megjelenése lehet a következménye. Először a fület az ujjunkra csavart vékony gézlappal jó finoman áttörölni, megszabadítani a váladéktól, ha van. Használat előtt a fülcseppet melegítsük fel a kezünkben, majd a fejet oldalra hajtva – vagy az ágyban oldalt fekve – kell a fülbe csepegtetni, ezt követően 5 percig feküdjünk.

Forrás: Fül-orr-gégeközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X