Főoldal > EGÉSZSÉG > Így függ össze a PCOS és a magas AMH szint

Így függ össze a PCOS és a magas AMH szint

amhgyermekvállaláspcostermékenység
0

Írta:

Az AMH értéke igen lényeges abból a szempontból, hogy a gyermekre vágyó nő tisztába kerüljön jelenlegi termékenységi állapotával, ugyanis ennek alacsony szintje a termékenység végét jelzi. Mivel a családalapítási hajlandóság manapság igencsak kitoldott, ezért igen sokakat érint az AMH abnormális értéke, főleg akkor, ha az illető PCOS-sel küzd. Hogy miként függ össze a nem megfelelő AMH szint és a PCOS, azt dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

PCOS, AMH- furcsa rövidítések, jelentésük

PCOS: a rövidítés a policisztás ovárium szindrómát takarja, melynek során kisebb-nagyobb, folyadékkal teli ciszták keletkeznek a petefészkekben. Az állapot háttere egy olyan hormonzavar, amikor a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a nőiekkel szemben, így nem tud végbe menni megfelelően a tüszőérés-és repedés, így nem is alakul ki domináns tüsző- helyette ciszták alakulnak ki. Hátterében gyakran inzulinrezisztencia áll, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. A PCOS kezelése életmódterápiával (személyre szabott diéta+ rendszeres testmozgás), valamint szükség esetén gyógyszeres terápiával történik.

AMH: az ún. antimüller hormont még az érés előtt álló petesejtek termelik, így szintjéből következtetni lehet a petefészkek működésére és arra, vajon meddig lehet termékeny az illető. Sajnos az évek folyamán ennek szintje fokozatosan csökken, így alacsony mennyiség esetén lombik programban való részvételre van szükség, sőt, igen csekély szint esetén gyakran már az sem segít. Bár főleg az idősebb korosztály tagjait érinti, ám vannak olyan betegségek és állapotok, melyek jelentősen befolyásolják az AMH mennyiségét. Ilyen pl. a cukorbetegség, pajzsmirigyzavarok, klimax, valamint a PCOS- bár az utóbbi esetben a túl magas AMH szint okoz gondot.

 

Hogy függ össze a PCOS és az abnormális AMH szint?

Tanulmányok szerint a PCOS és az AMH szint igen szoros összefüggést mutat, így nem csupán a 2-es típusú cukorbetegség, hanem a terméketlenség veszélyével is számolni kell ekkor. Az AMH ugyanis a kutatók szerint túlzott mértékben expresszálódik az PCOS granulosa sejtekben, így a betegségben szenvedőknél lényegesen magasabb az AMH érték.

Ezzel a baj az, hogy a túl magas AMH szint az ovulációnak gátat szab, mivel az AMH lassítja és megakadályozza a tüszők korai érését, mivel gátolja petefészkek receptorainak az FSH-ra való érzékenységét (mely a tüszőérést serkentené). Ezért van az, hogy a menstruációs ciklus PCOS esetén zavart szenved, és anovuláció fordulhat elő, melynek következtében elmarad a gyermekáldás- magyarázza dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Kezelés

Szerencsére a PCOS igen eredményesen kezelhető, melyhez  3 tényezőre van szükség: személyre szabott diétára, rendszeres testmozgásra, valamint szükség esetén gyógyszeres kezelésre. Érdemes tudni, hogy PCOS esetén igen gyakori a D-vitamin hiány, így ekkor érdemes ennek pótlására is nagy figyelmet fordítani! Amennyiben a kezelés eredményes, úgy az AMH szintje visszatér a normál tartományba.

Forrás. Budai Endokrinközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X