Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 figyelmeztető jel, ami magnéziumhiányra utal

6 figyelmeztető jel, ami magnéziumhiányra utal

ásványi anyagmagnéziummagnéziumhiány
0

Írta:

A legtöbben csak napi magnéziumszükségletünk 50-65%-át fedezzük, pedig a magnéziumhiány megelőzhető. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, könnyen lehet, hogy hiányt szenvedsz ebből a nélkülözhetetlen ásványi anyagból.

A magnézium egy olyan nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelynek a szervezetben zajló 600 féle kémiai reakcióhoz van köze. Egy átlagos női szervezet napi magnézium szükséglete 320 mg, míg a férfiaké 420 mg. Aktív, sportos életvitel mellett azonban akár 500-600 mg-ra is szükséged lehet naponta. Túladagolni nem célszerű, ugyanis hasmenést, émelygést és gyomorfájást okozhat. Élelmiszerből szinte lehetetlen túltolni, hiszen a szervezet az ételek magnéziumtartalmának átlagosan csak 30-40%-át tudja felvenni. A különböző vitaminok, multivitaminok szedésénél viszont figyelni kell rá, hogy ne lépd túl az ajánlott mennyiséget. Érdemes tudni, hogy a legtöbb táplálék-kiegészítő magnézium-oxidot tartalmaz, amely az egyik legrosszabbul felszívódó vegyület. Válaszd inkább azokat a készítményeket, amelyekben magnézium-laktát, magnézium-citrát vagy magnézium-orotát található. Gyomorsav megkötő tulajdonsága miatt semmiképp se étkezés után vedd be.

A magnéziumhiány gyakoribb, mint gondolnád, az emberek többsége napi szükségletének csupán 50-65%-át fedezi. Ennek az az oka, hogy a legtöbben keveset fogyasztanak fő forrásaiból, amelyek a zöld leveles zöldségek, a magvak és a hüvelyesek. Magnéziumdús ételek a spenót, az avokádó, a fekete bab, a kesudió, a mogyoróvaj, a zab, a barna rizs, a teljes kiőrlésű pékáruk, a szójatej és a natúr joghurt. Ezekben adagonként több mint 40 mg rejlik. A feldolgozott élelmiszerekben gazdag táplálkozás mellett a magnéziumhiány fő okai a cukorbetegség, az alkoholizmus, a vérnyomáscsökkentők, illetve az egyes fogamzásgátlók szedése. A magnézium felszívódását akadályozhatja a magas rosttartalmú étrend.

Sajnos a magnéziumhiány vérvétellel nem egyértelműen kimutatható, így sokszor rejtve marad. Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, lehet, hogy a te szervezeted is hiányt szenved ebből a nélkülözhetetlen ásványi anyagból.

1. Mindig fáradt vagy

A magnézium egyik legfontosabb szerepe a szervezet energiaellátásának biztosítása. Kulcsszerepet játszik a glükóz energiává történő alakításában. Ha állandóan fáradt és kimerült vagy, hiába alszol eleget, valószínű, hogy nem jut elegendő magnézium a sejtjeidbe. Jó hírünk van, megfelelő mennyiségű magnézium fogyasztását követően a krónikus fáradtság tünetei szinte azonnal megszűnnek, amennyiben ez volt a probléma.

2. Izomgörcseid és -rángásaid vannak

Ha valaha is keltél fel lábgörcsre az éjszaka közepén, tudod, milyen bosszantó tud lenni. A rendszeres sportolás, bizonyos gyógyszerek szedése vagy egy testpóz hosszú ideig történő megtartása növeli az izomgörcsök esélyét. A magnézium segíti az izmok és az idegrendszer funkcióinak működését, azáltal, hogy káliumot és kalciumot szállít a sejtekbe, amely kiemelten fontos a megfelelő izomösszehúzódáshoz.

3. A vérnyomásod az egekbe szökik

A kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a magnézium kiemelt hatással van a szív egészségére, beleértve a vérnyomást is. Nélkülözhetetlen az erek egészséges működéséhez, a vérnyomás szabályozásához és a normális szívösszehúzódáshoz. Már enyhe magnéziumhiány is okozhat komoly változásokat a szív és a vérerek működésében, növelve a magas vérnyomás, a szívritmuszavar és a stroke kialakulásának esélyét.

4. D-vitamin hiányod is van

Magnézium nélkül a D-vitamin nem tud hasznosulni, emiatt a D-vitamin katalizátorának is nevezik. Amennyiben tehát gondoskodsz megfelelő magnézium beviteledről, egyúttal a D-vitamin hiányt is orvosolhatod. Megdöbbentő adat, de a téli időszak végére hazánk lakosságának 90%-a D-vitamin-hiányossá válik.

5. Gyengébbek a csontjaid

A magnéziumnak körülbelül 50-60%-a a csontokban raktározódik el, így már egy közepes fokú magnéziumhiány hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához, de a csonttörések kockázatát is jelentősen növeli. Egy kutatás során 2200 férfi egészségügyi állapotát követték nyomon 20 éven át, és szoros összefüggést találtak az alacsony magnéziumszint és a csonttörés esélyének növekedése között.

6. Állandóan fáj a fejed

Ne csak a frontokra fogd, a magnéziumhiány is okozhat fejfájást! Ugyanis az agyban lévő neurotranszmittereket, mint például a szerotonint, a magnézium szabályozza, illetve megakadályozza a véredény-összehúzódását is. A kutatások szerint akár a migrénes fejfájásra is gyors és hatékony megoldás lehet a magnézium. Minél nagyobb mértékű magnéziumhiány áll fenn a szervezetben, annál gyakoribbak és erőteljesebbek lehetnek a migrénes rohamok, derült ki a kutatásokból.

Fotó: 123


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X