Főoldal > wellness > Tényleg hízást okozhatnak a fogamzásgátló tabletták?

Tényleg hízást okozhatnak a fogamzásgátló tabletták?

egészségfogamzásgátló tablettahizlalhizlalótestsúlytestsúlyváltozás
0 0

Írta:

Nőgyógyászok és egészségügyi szakértők segítettek minket kiigazodni a nők nagy mítoszán: tényleg hízást okozhatnak-e a fogamzásgátló tabletták, vagy sem?

Először is, fontos tudnod, hogy a kombinált típusú fogamzásgátlók (tehát az ösztrogén és a progeszteron tartalmú tabletták) semmilyen kapcsolatba sem hozhatóak a testsúly növekedésével. Ezt egyébként (a több, mint 200 hasonló kutatás mellett) egy 2014-es amerikai tanulmány is bebizonyította, mely azt vizsgálta, hogyan hatnak a kombinált tabletták az elhízott nők testsúlyára (az eredmény szerint sehogyan).

Az egészségügyi szakértők szerint viszont létezhet, hogy a kombinált fogamzásgátló tabletta (és az ezzel járó menstruációs ciklusváltozás) hatására változik a test: jobban megduzzadnak a mellek, felpuffadnak a mirigyek és felfújódik a gyomor – ám ez pár nap múlva már el is múlik. Sőt, ha már 3-4 hónapja szeded a kombinált fogamzásgátlót, a tested hozzászokik a változáshoz, és egyre kevesebb negatív „mellékhatást” fogsz tapasztalni.

67095054 - healthcare medicine, contraception and birth control. closeup oral contraceptive pills, condom and pink lipstick in denim pocket.

Ha ennek ellenére még mindig úgy gondolod, hogy a fogamzásgátló hatására felszedtél pár kilót, az sem lehetetlen – léteznek ugyanis olyan szerek, melyek változott hormontartalma képes a testsúly növelésére. (Amennyiben ezt tapasztalod, vedd fel a kapcsolatot a nőgyógyászoddal!)

Az egyik ilyen fogamzásgátló, amely orvosilag is bizonyítottan képes növelni a testsúlyt, a DMPA injekció, ami csak progeszteron hormont tartalmaz. Az injekciót háromhavonta adja be a nőgyógyász, ez idő alatt pedig 99.5%-ban megvéd a nem kívánt terhességtől.

Sajnos arra még nem derült fény, hogy ez az injekció miért okoz testsúlynövekedést (hiszen a progeszteron tartalmú tablettáknál ez az összefüggés nem figyelhető meg), ám az orvosok arra gyanakodnak, hogy a nagymértékben, egyszerre megkapott progeszteron hormon járulhat hozzá a páciens súlyának növekedéséhez.

Aggodalomra azonban nincs ok, ha DMPA injekcióval védekezel, mert ez a mellékhatás csak minden 4. hölgynél figyelhető meg (tehát a páciensek 75%-a nem tapasztalt hasonlót), és akkor is csak pár pluszkilóról van szó, nem pedig 10-20 kiló súlytöbbletről.


További cikkeink a témában

károsképernyő

Mennyire károsítja a szemünket a képernyő?

Írta:
tegnap 0 0

A Nielsen legfrissebb, a napokban közzétett felmérése szerint egy magyar felnőtt átlagosan 10,4 órát tölt el a képernyő előtt naponta, és 88 százalék tudja is, hogy ez nem feltétlenül jó a szemnek. Sokan végzik munkájukat monitor előtt, és esténként a tévé elé ülve pihennek. A múlt század óta globálisan és drasztikus mértékben terjed a rövidlátás, ami kis odafigyeléssel elkerülhető – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.