Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 vitamin, ami elűzi a tavaszi fáradtságot

5 vitamin, ami elűzi a tavaszi fáradtságot

fáradtságtavaszi fáradtságvitamin
0

Írta:

A téli hónapok után jelentősen csökkenhet a szervezeted vitaminháztartása, és ha mindez D- és C-vitamin formájában tűnik el, akkor bizony jön az a bizonyos levertség, tompaság.

A jó hír viszont az, hogy tehetsz ellene. Bár manapság már télen is szép számmal hozzá lehet jutni a friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz, ha ezt mégsem tetted, akkor most kell pótolni. A tavasz úgyis lényegesen nagyobb választékot kínál, ideje hát változatossá tenned az étrended, és felturbózni a vitaminraktáraidat.

A vitaminok nélkülözhetetlen funkciókat töltenek be a szervezetedben, többek között felelnek az immunrendszer működéséért, a sejtek regenerálódásáért, a véralvadásért, a csontok és a fogak tartósságáért, de hatással vannak szemre, a hajra, a bőrre, szóval az egész testedre. Ha ezekhez a létfontosságú vitaminokhoz nem jutsz hozzá, akkor nem csak fáradt, de előbb utóbb beteg is leszel.

1. D-vitamin: Nem csak a napból hasznos

A D-vitamin egy hormonhatású vitamin, ami akkor képződik, amikor a bőrödet UV-B sugarak érik. Napi legalább 10 perces szabadban tartózkodás ellátja a szervezetedet a kellő mennyiségű D-vitaminnal, így a tavasz első sugarai nem véletlenül csábítanak a szabadba. A szervezet D-vitamin előállító képessége a korral csökken, ezért idősebbeknél különösen fontos ennek a vitaminnak a pótlása, hiszen a csontozatunk egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen. Egészséges emberek között is felléphet átmeneti D-vitamin szint csökkenés, a magyar lakosság 90 százaléka küzd a D-vitamin hiánnyal, de te tegyél ellene! Kiváló D-vitaminforrásnak számítanak a tengeri és édesvízi halak, a tenger gyümölcsei, a különféle tejtermékek (tej, vaj), a belsőségek, azok közül is elsősorban a máj, valamint a tojássárgája.

2. E-vitamin: Az öregedés ellen

Antioxidáns hatású vitamin, amely az öregedés folyamatát és első jeleit is késlelteti. Egészséges emberben, kellően változatos étrend, növényi olajok fogyasztása mellett E-vitamin hiány nem fordul elő. Az E-vitamin védi az immunrendszert például a cigarettafüstből származó méreganyagok ellen, továbbá jótékonyan hat a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór lefolyására is. Az E-vitamin megtalálható – többek között – a hüvelyesekben, a napraforgómagban, a dióban, a mandulában, a mogyoróban és a spenótban is.

vitaminok2.jpg ()

3. K-vitamin: A véralvadás szabályzója

Többek között a véralvadást előidéző fehérjék képződéséhez nélkülözhetetlen. Jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges. A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben, ezért is kell pótolni. Elsősorban a zöld leveles növényekben találhatod meg, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, valamint a tej- és tejtermékek, vagy a máj.  

4. B6-vitamin: Az idegrendszerért is felel   

A B6-vitaminnak többek között az aminosavak és az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében van fontos feladata. Már kisebb mértékű hiánya is növeli a szervezetben a homocisztein szintet, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát növeli. Az idegrendszerre is hatással van, így az álmatlanság vagy a depresszió is a vitamin hiány tünete lehet. De szerencsére jó néhány élelmiszerben jelen van, így könnyen pótolhatod. A pulykahús, borjúhús, sertéshús, tőkehal, tonhal, lazac mind-mind bővelkedik benne, ha pedig inkább növény párti vagy, akkor a búzakorpa, búzacsíra, karfiol, banán, zeller, káposzta, spárga, brokkoli, paprika, gomba közül válogass.

5. C-vitamin: Mindig és mindenhol

És végül, de nem utolsó sorban a C-vitamin! Ez a nagyon sokrétű vitamin méltán az egyik legismertebb a vitaminok között. Hatása az egész testre kiterjed. Nem hagyhatod el, és nincs annyi mennyiség, ami sok lenne. Szinte minden zöldség, gyümölcs bővelkedik benne. Az itthon fellelhető legmagasabb C-vitamin tartalmú növény a homoktövis. Igazi vitamin bomba, tíz deka bogyóban átlagosan 695 mg C-vitamin van, napi 2 pohár homoktövis-lé elegendő védelmet ad a szervezetednek. De dobogós helyen van a csipkebogyó is, a kivi vagy a chili paprika.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X