Főoldal > EGÉSZSÉG > Van megoldás az állandó hüvelyfertőzésre?

Van megoldás az állandó hüvelyfertőzésre?

egészséggyógyuláshüvelyhüvelyfertőzésméhnőgyógyászorvos
0

Írta:

Szinte nincs is olyan felnőtt nő, akinél életében legalább egyszer ne fordult volna elő valamilyen intim fertőzés.

Szerencsére jellegzetes tünetei miatt a legtöbb hölgy hamar orvoshoz fordul, ám ennek ellenére gyakran hallani, hogy az illető még hosszú kezelések után sem tud végérvényesen kigyógyulni a fertőzésekből. Ennek okairól dr. Hetényi Gáborral, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászával beszélgettünk.

Fertőzés a hüvelyi folyás hátterében

Az intim fertőzések tipikus tünete a bő hüvelyi folyás, mely kellemetlen szagú és megváltozott színű (pl. zöldes, sárgás), valamint nem ritka, amikor az állaga is eltér a megszokottól. Hogy milyen is a váladék, az attól függ, milyen kórokozóval állunk szemben, hiszen a fertőzés lehet gombás, vírusos, illetve bakteriális, avagy kevert. A folyást gyakran kíséri égő, viszkető érzés, valamint fájdalom és/vagy vérzés a szexuális együttlétek során (ez gyulladásra utal). Az említett tünetek esetén mielőbbi nőgyógyászati vizsgálat javasolt, ugyanis a tünetek és a kenetvétel alapján meghatározható, milyen típusú fertőzés is áll fenn, és ennek birtokában megkezdődhet a kezelés.

Nem szűnik a fertőzés. Miért?

Olykor előfordulhat, hogy az illető hosszú hónapokig, sőt, akár évekig is szenved a vissza-visszatérő fertőzésektől (ha egyáltalán ki tud gyógyulni belőle). Ennek hátterében több tényező is állhat:

Otthoni kezelés: vannak, akik megspórolva a nőgyógyászati vizsgálatot, otthon kezdik magukat gyógyítani különböző szerekkel, esetleg régebbről megmaradt készítményekkel. Ezzel azonban van, hogy az illető csak ront a helyzeten, hiszen vizsgálat/kenetvétel/ nélkül nem tudhatja, milyen típusú fertőzése is van, hiszen más terápia szükséges egy gombás és más egy bakteriális fertőzés esetén.

Egyéb fertőzés: sajnos nem ritka, amikor egyszerre több fajta fertőzés is fennáll, vagy egymást váltják. Így meglehet, hogy pl. egy antibiotikumos kezelés elpusztította a baktériumokat, de a további panaszokat már egy gombás, candida fertőzés okozza. Éppen ezért javasolt egy-egy kúra után ismételt kenetvételre menni, hogy kiderüljön, megszűnt-e a probléma és hogy nem áll-e esetleg fenn egy újabb.

75491199 - feminine body problems concept. woman holding blank black board on crotch, grey background.

Károsodott hüvelyflóra: a hüvelyflóra egyensúlya igen fontos szerepet tölt be a fertőzések elkerülésében. Egészségéért a lactobacillusok felelnek, ám előfordulhatnak olyan állapotok, amikor ezek mennyisége lecsökken, így a káros mikroorganizmusok könnyen elszaporodhatnak, mivel a hüvely Ph-ja megemelkedik. Ez megtörténhet pl. antibiotikumos kezelés után is, ezért tanácsos mindenféle intim fertőzés kezelése után lactobacillus-t tartalmazó készítményt is alkalmazni, mivel enélkül ismételten visszatérhet a fertőzés, a tüneteivel együtt.

Nem jó az adott készítmény: bakteriális fertőzés esetén gyakran széles spektrumú antibiotikumokat használnak, mely számos kórokozót el tud pusztítani. Igenám, viszont ha az illetőnél olyan mikroorganizmus szaporodott el, melyre hatástalan az adott készítmény, úgy hiába a kezelés, a fertőzés továbbra is fennáll, sőt az antibiotikus kezelés miatt gombás gyulladás is kialakulhat. Éppen ezért érdemes korrekt/alapos/ tenyésztést végeztetni, hogy kiderüljön, pontosan milyen baktériumok is felelősek a tünetekért, és milyen antibiotikumra érzékenyek a kórokozók- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Méhszájseb: a fertőzések hátterében olykor úgynevezett méhszájseb áll, mely szintén a hüvely flórájának felborulása okoz. A kifejezés így terjedt el, holott nem a hám folytonosságának hiányáról van szó, mint a sebeknél, hanem a két hám határának eltolódásáról. A nyakcsatornára jellemző hám kúszik a méhnyakon a hüvely hámra jellemző hám helyére. Ekkor az adott terület ellenálló képességének csökkenése miatt könnyebben alakulnak ki különböző fertőzések, illetve gyulladás, melynek hatására az ún. méhszájseb még tovább növekszik és egy ördögi kör veszi kezdetét. A problémát enyhe esetben nem szükséges kezelni, ám tünetek és visszatérő fertőzések esetén fontos a terápiája (savas közeg visszaállítása, lactobacillusok visszatelepítése, ecsetelés, lézer, fagyasztás, loop konizáció)

Forrás: Nőgyógyászati Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X