Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik, ha többé nem iszol diétás kólát!

Ez történik, ha többé nem iszol diétás kólát!

betegségdiétadiétás kólaegészségfolyadékitalkólalight kólaszénsavas üdítőüdítő
0

Írta:

Eldöntötted, hogy felhagysz a diétás kóla fogyasztásával? Nagyszerű ötlet!

Csak gratulálni tudunk hozzá, mindegy, hogy a fogyókúrád sikere vagy a gyomrod egészsége miatt teszed ezt. Bármi legyen is a motiváció, a nullkalóriás üdítő elhagyása az egész szervezetedre jótékony hatással lesz, a fejed búbjától egészen a lábujjadig.

1. Elmúlnak a migrénes fejfájások

A gyakori, kínzó migrén hátterében sokszor a light kóla áll. A benne található mesterséges édesítő, az aszpartám képes negatívan befolyásolni az agyi és az idegrendszeri folyamatokat; fejfájáshoz, szorongáshoz és álmatlansághoz vezetve. Rögtön tapasztalni fogod, hogy jobban megy a fókuszálás és a gondolataid kitisztulnak, amint abbahagyod a rendszeres fogyasztását.

2. Intenzívebben érzed az ízeket

Hidd el, nemcsak érzéki csalódás, a kedvenc light üdítőd nélkül sokkal intenzívebbek lesznek az egyes ízek. Minden falat finomabbá és élvezetesebbé válik. A benne található mesterséges édesítőszerek ugyanis elnyomják az ízlelőbimbókat a túl édes ízzel. Az aszpartám kétszázszor édesebb, mint a kockacukor. A szukralóz pedig hatszázszor édesebb nála. A diétás üdítők beindítják az agyban az édes receptorokat, és inkább meghosszabbítják a cukor iránti sóvárgást, mintsem kielégítenék azt. A táplálkozástudományi szakemberek is azt tapasztalják, hogy a diétás italok után hajlamosabbak vagyunk süteményhez nyúlni, mint mondjuk egy almához. Amint abbahagyjuk a kóla fogyasztását, a sütiket hirtelen túl gejlnek és édesnek fogjuk érezni.

3. Végre beindul a fogyás

Bár a normál kóláról a fogyókúra miatt váltottál light-ra, ez sajnos nem volt a legjobb döntés. Egy kutatás során azt találták, hogy a diétás üdítőt fogyasztók további kilókat szedtek fel, főleg deréktájra. Minden egyes nap, amikor light üdítőt iszunk, az elhízás esélyét 65%-kal növeli, a Diabetes Care tanulmánya szerint. A fogyókúrásnak vélt üdítők ugyanis tönkreteszik az anyagcserét, magas vérnyomáshoz és triglicerid-szinthez vezetnek. 

4. A csontjaid erősödnek

A kóla elhagyása a legjobb csonterősítő módszer, jelentősen csökkenti a csonttörés esélyét. Egy tavalyi tanulmány szerint a rendszeres kólafogyasztás 14%-kal növeli a csípőtörés esélyét az idősebb nőknél. Egy másik kutatás során pedig alacsonyabb csontsűrűséget állapítottak meg a kólát kedvelőknél.

Several pop cans taken from above., Image: 8588038, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

5. Egészségesebbé válik az étkezésed

Bár a light kólában nincs kalória, a legtöbben másból pótolják az elhagyott energiát. A diétás üdítő mellé gyakrabban választunk olyan egészségtelen ételeket, mint a hamburger, a sült krumpli, egy nagy szelet süti vagy épp egy zacskó chips. Az üdítőt eleve egészségtelenebb ételekkel párosítjuk, így ha elhagyod a kólát, a gyorsételeket is könnyebben mellőzöd majd.

6. Jobban bírod az alkoholt

Tény, hogyha a diétás kólát alkohollal keverjük, a gyomor gyorsabban kiürül, mintha normál kólával innánk, ezáltal jobban berúgunk. A diétás üdítő drasztikusan növeli a véralkohol koncentrációját, így gyorsabban és jobban hat az elfogyasztott szeszes ital. Ha az alkoholt hígítani akarod, válaszd a szódát, amely garantáltan cukor- és kalóriamentes.

7. Csökken a zsírszázalékod és az esélyed a cukorbetegségre

Elsőre furcsának tűnhet, de ha diétás kólát iszunk, nagyobb az esélyünk az elhízásra. A kutatások szerint azoknak, akik étkezés előtt 1-2 pohár diétás kólát isznak, a hasnyálmirigyük több zsírt raktározó inzulint termel, amely könnyen cukorbetegséghez is vezethet.

8. A vesefunkcióid javulnak

Mivel a szervezetnek nem kell többet szembenéznie a rengeteg mesterséges vegyi anyaggal, ha elhagyjuk a light kólát, a vesék ismét megfelelően működhetnek. A szervezet ezáltal megtisztul a méreganyagoktól, a vérnyomás stabilizálódik, az ásványi anyagok pedig újra felszívódnak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X