Főoldal > EGÉSZSÉG > Baj, ha van vérrög a menstruációs vérben?

Baj, ha van vérrög a menstruációs vérben?

egészséghormonméhmenstruációmenzesznőgyógyásznőgyógyászatvérzés
0

Írta:

A menstruációs vérzéssel kapcsolatban számtalan probléma adódhat: ilyen pl. a túl sok, a túl kevés menstruációs vér, illetve az is sokakat visz a nőgyógyászati rendelőbe, ha vérrögök is távoznak.

Hogy a darabos vérzés kórosnak számít-e, és hogy mi minden állhat a hátterében, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Mikor számít kórosnak?

Menstruáció során igen sokan találkozhatnak vérrögökkel, melyek jellemzően kocsonyás állagúak és sötét színűek. Ez főleg az első napokon szokott előfordulni, amikor a vérzés a legerősebb. Oka, hogy a leváló méhnyálkahártya olykor nagyobb darabokban távozik. Szerencsére az esetek többségében ártalmatlan jelenségről van szó. Azonban problémára adhat okot ad, ha a vérrög túl nagyméretű, illetve túl sok távozik, a menstruáció erős és fájdalmas.  Ilyenkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni, aki megállapítja, hogy kóros állapotról van-e szó, illetve, hogy mi is okozhatja a problémát.

Polip

A polip egy jóindulatú hámdaganat, melyre legtöbbször a pecsételő vérzés, teherbeesési nehézségek, illetve erős, darabos vérzés hívja fel a figyelmet. Főleg 40 év felett szokott előfordulni, és ha felmerül a gyanú, úgy méhtükrözésre van szükség. Amennyiben bebizonyosodik a polip megléte, úgy az eltávolításához műtét indokolt, ráadásul fontos a szövettani elemzése is, hogy ki lehessen zárni a rosszindulatú képletek meglétét.

Vetélés

A vetélések nagy része akkor következik be, amikor a nő még csak nem is sejti, hogy megtörtént a fogantatás. Ilyenkor az illető legtöbbször csupán annyit tapasztal, hogy a menstruációja pár napot késett, és az a megszokottnál erősebb, fájdalmasabb és több vérrög is megfigyelhető benne. Sajnos ez a pozitív teszt után is megtörténhet, ilyenkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ugyanis ha a vetélés egy bizonyos terhességi kor felett következik be, úgy műtétre van szükség.

22601094 - woman with her monthly menstrual pains clutching her stomach with her hands as she becomes stressed by the ongoing cramps, torso view of her hands and tummy isolated on white

Jó- és rosszindulatú daganat

Amennyiben valaki vérrögöket talál a menstruációs vérben, az utalhat daganat jelenlétére is, mely lehet jó-vagy rosszindulatú is. Ez előbbi esetben a polipon kívül jellemzően mióma szokott előfordulni, mely bár hasonló tüneteket okoz, mint a polip, teljesen más, mivel ez izomdaganat. A probléma gyakran ösztrogéndominancia hatására alakul ki, így kezelése lehet gyógyszeres, segíthet a hormontartalmú spirál is, ám az is lehet, hogy műtétre van szükség.

Sajnos darabos vérzés esetén rosszindulatú képletek jelenléte se zárható ki, ezért a tünetet mindenképp komolyan kell venni, hogy a megfelelő terápiát mihamarabb el lehessen kezdeni, hiszen az életmentő lehet! Hogy különbséget lehessen tenni a daganatok közt, mindenképp szövettani vizsgálatra is szükség van – mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

Véralvadási zavar

A vérrögöket gyakran fokozott véralvadás okozza, így panasz esetén érdemes ez irányba is vizsgálatokat végeztetni, ugyanis akár trombofíliára is utalhat, mely fokozott vérrögképződést eredményezhet! Ekkor nem csupán darabos vérzés jelentkezhet, de meddőség, vetélés is előfordulhat! Amennyiben bebizonyosodik a trombofília jelenléte, úgy meglehet, véralvadásgátló terápiára van szükség, mivel az állapot megnöveli a trombózis esélyét is!

Forrás: Nőgyógyászati Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X