Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amiért a stressz teszi tönkre a bőröd

5 dolog, amiért a stressz teszi tönkre a bőröd

bőrbőrbetegségstressz
0

Írta:

Észrevetted már, hogy a pattanások mindig a lehető legrosszabbkor jelennek meg az arcodon? Egy első randi előtt, a vizsgaidőszakban, vagy akár egy állásinterjú előtt? Hiszed vagy sem: a stressz az oka mindennek!

A következőkben lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan teszi tönkre a bőrödet stressz és mit tehetsz ellene!

1. Csökken az arcbőr védekezőképessége

Amikor mérges vagy, a szervezeted különböző stresszhormonokat (pl. kortizol, adrenalin) juttat az izmaidba és az ízületeidre, melyek elvonják a vérkeringést a bőr felszínéről. A bőr belső oxigén- és vérellátása csökken, a melyek gyulladásokhoz és különböző felszíni problémákhoz (pl. mitesszer, pattanás, akné) vezethet.
Mit tehetsz ellene? A B6-vitamin nemcsak a feszültség levezetésében és az izomfájdalmak csökkentésében segít, de a bőrt is táplálja belülről!

2. A kevés alvástól még több pattanásod lesz

A megnövekedett adrenalin miatt az elalvás sem megy könnyen: az órákon át való forgolódás viszont bizonyítottan öregíti a bőrt, ahogy a kevés alvás is elősegíti a pattanások kialakulását. Minél kevesebbet alszol, annál több kortizol stresszhormon termelődik a szervezetben, mely még kevésbé segít az elalvásban.
Mit tehetsz ellene? Az ördögi körből csak úgy tudsz kilépni, ha levezeted a mérgedet! Egy késő esti testedzés például kitűnő levezető, de egy pihentető masszázs is sokat segíthet.

39842163 - imperfections

3. A bőrbetegségek könnyebben kialakulnak

Ha van valamilyen krónikus bőrbetegséged (pl. akné, ekcéme, rosacea, bőrpír stb.), stresszes időszakban még rosszabbra fordulhat az állapotod – de az is lehet, hogy pont ilyenkor szerzel be valamilyen bőrbajt. Amennyiben ezt tapasztalatod, irány a dermatológus szakorvos!
Mit tehetsz ellene? Nehezebb időszakokban szánj még több figyelmet a bőrápolásra és soha ne mulaszd el használni a hidratáló kencéidet.

4. Saját magad alakítasz ki rossz szokásokat

Körömrágás, hajtekergetés, bőrkapargatás, pattanásnyomkodás és még sorolhatnánk – ezek a rossz tulajdonságok még inkább tönkreteszik a külsődet. Próbáld meg máshogy levezetni a stresszt, ne a testeden töltsd ki a dühödet.
Mit tehetsz ellene? Kipróbálhatsz különböző praktikákat (pl. körömlakk, kontyba fogott haj, babapúder a bőrre), de ha nem határozod el magad, semmi sem fog megállítani a rossz szokások folytatásától!

5. Felgyorsítja az öregedést

Talán még nincsenek mély ráncaid, az idő múlását viszont felgyorsítja a túl sok stressz. A bőrgyógyászok szerint ez azért van, mert a test ilyenkor a stressz leküzdésével van elfoglalva, nem a külső bőrréteg megvédésével, ápolásával.
Mit tehetsz ellene? Mindamellett, hogy csökkented az életedből a stresszt, kerüld el a cigarettát, az alkoholt és a kávét is, valamint mindig használj naptejet és hidratálókrémet!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X