Főoldal > EGÉSZSÉG > Morton neuroma: betegség a rossz cipőtől

Morton neuroma: betegség a rossz cipőtől

cipőegészségfájdalomgyógyulásláblábfájástalp
0

Írta:

A Morton neuroma a talpon végigfutó talpi ideg irritációja miatt alakul ki, és mivel összefüggésbe hozható a nem megfelelő cipők tartós használatával, jóval több nőnél okoz fájdalmat, mint férfinál.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a probléma diagnosztizálására és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Jellegzetes tünetek a talpon

A talpon végigfutó idegen a tartós nyomás és irritáció miatt jóindulatú szövetburjánzás alakulhat ki, ami tipikusan éles fájdalommal hívja fel magára a figyelmet. Van azonban még néhány tünet, amely mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel.
– A fájdalom legtöbbször a 3. és 4. lábujj között jelentkezik, de végigfuthat az egész külső lábélen is.
– Előfordul, hogy a nagylábujjban érződik égő fájdalom, ami a többi lábujjra is kiterjedhet.
– Érzéketlenség és zsibbadás is mutatkozhat a lábujjakban.
– A fájó érzés cipőviselés közben bukkan fel, akár olyan érzést keltve, mintha egy kő lenne a lábbeliben. Sokszor le is kell venni a cipőt a fájdalom miatt.
– A fájdalom rohamokban jelentkezik. Van, hogy hetente kétszer is szenvedünk tőle, majd hónapokig szünet áll be. Ugyanakkor kezelés nélkül idővel egyre gyakoribbá válnak a panaszok.

Miért a nőket sújtja főként?

A Morton neuroma a nőknél négyszer gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál. Főként 50-60 éves korban alakul ki, de bármilyen életkorban képes megnehezíteni a járást. És miért épp a nőket szenvednek tőle? Mert van néhány rizikófaktor, ami hozzájárul a kialakulásához:
magas sarkú, szűk orrú cipő viselése,
– egyes sportágak és tevékenységek, amelyek nyomást gyakorolnak az ínszalagra és az idegek megvastagodását okozzák (például futás, ugrószámok, síelés, balett),
– bizonyos deformitások, mint a kalapácsujj vagy az ún. lúdtalp, amelyek az ínszalagot az idegekhez préselhetik.

93283304 - fashion and footwear. black high heel classic shoes outdoor during sunny day, woman feet feeling pain

Hogyan lehet kezelni?

Az ilyen jellegű problémák kezelésénél elsődlegesen fontos felállítani egy korrekt diagnózist, amely megjelöli a panasz forrását. Ráadásul figyelembe kell venni az általános egészségi állapotot, hiszen például a cukorbetegség és a rheumatoid arthritis szintén okozhat a lábfej– és talpproblémákat – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista.

Mindenekelőtt meg kell vizsgálni, szükség van-e a cipőviselés megváltoztatására, vagyis a magas sarkú és/vagy hegyes cipő okozta-e a bajt. Ha igen, ajánlott ergonomikusan kialakított, kényelmes lábbelire váltani, amelybe adott esetben egyénileg gyártatott betétet is érdemes elhelyezni. Az akut fájdalomnál gyors segítség lehet a jegelés, amely azonban csak átmeneti enyhülést hoz, így szükség van orvosi és egyéb kezelésre is. Utóbbiak közül hosszútávon mindenképpen fontos a funkcionális gyógytorna, amelyet akár gyógymasszázs és lökéshullám terápia is kiegészíthet. A lökéshullámok – amelyek a természetben például a mennydörgésnél keletkeznek – az érintett, fájdalmas területre juttatva beindítják a test öngyógyító mechanizmusait, élénkítik a vérkeringést és az anyagcserét, oldják a triggereket.
Arnold doktor tapasztalatai szerint az orvosi kezelések közül is számos módszer hatékony lehet. A helyi gyulladáscsökkentő injekció például több hétig is fájdalommentessé teheti a lábat, vagyis bizonyos körülmények közt az első lépés lehet a megoldás felé. Természetesen azt is látni kell, hogy a Morton neuroma egyes eseteiben ezek a módszerek már nem segítenek, és neurológiai-ortopédiai konzíliumra, végső soron műtéti kezelésre lehet szükség.

Forrás: Budai Fájdalomközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X