Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tuti étel, amely elűzi a stresszt

5 tuti étel, amely elűzi a stresszt

áfonyadiétadióétkezésstressz
0

Írta:

Nem tudsz megnyugodni? Ne csak az életviteleden, a táplálkozásodon is változtass!

Mindannyiunknak vannak stresszes időszakai, akár magánéletben, akár munkahelyen. A tennivalók listája ilyenkor sehogy sem akar csökkenni, sőt percről percre csak gyarapszik, a határidők egyre szorítanak, és semmi sem úgy alakul, ahogy elterveztük. Az egész életünk felborul, aminek az egészségünk látja kárát. Gyorsételekhez és cukorbombákhoz fordulunk a pillanatnyi öröm megszerzésének reményében, majd a mérlegre állva nyomorultabbul érezzük magunkat, mint valaha. De kinek van ideje a diétás kajapakkokra? Pedig a kutatások szerint az étrendünk jelentős hatással van stressztűrő képességünkre. Az egészséges, tápanyagdús falatok segítenek, hogy meg tudjunk nyugodni, és könnyebben kezeljük az őrült, túlhajszolt időszakokat. Az alábbi öt ételt idegtápláléknak is nevezik, az idegrendszerünkre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

Dió

A magvak mind természetes idegnyugtatók, de a dió a legideálisabb nassolnivaló stresszes időszakokban. Magas Omega-3 zsírsav tartalma miatt csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát. Emellett triptofán is található benne, amely a kilenc esszenciális aminosav egyike, a szerotonin előanyagaként felveszi a harcot a rossz közérzettel és az álmatlansággal szemben. Bár kalóriatartalma nem elhanyagolható, naponta egy kis maréknyi dió jelentősen képes javítani a hangulatot. Köztes étkezésre ideális, de salátára szórva vagy otthon készített egészséges kenyérbe keverve is tökéletes választás.

Zabkása

A zabkása a legtökéletesebb reggeli, segít, hogy elegendő energiánk legyen az előttünk álló zsúfolt napra. Ráadásul rostban gazdag, így megakadályozza a vércukoringadozást, amely stresszes időszak esetén különösen megterhelő. A zab magas magnézium tartalma miatt kitűnő hangulatjavító. Ha egy nagy adag zabkásával kezdjük a napot, garantáltan kibírjuk ebédig, elkerülve a mértéktelen nassolást. A cukros elkészítési módokat kerüljük, ízesítsük inkább fahéjjal és természetes cukrot tartalmazó bogyós gyümölcsökkel.

Áfonya

Nincs zabkása áfonya nélkül! A sötétlila gyümölcs nemcsak igazi ínyencség, de tele van antioxidánssal is, amelynek stresszcsökkentő hatása csupán egy a számtalan jótékony közül. Magas C-vitamin tartalma által erősíti az immunrendszert, amelynek stresszes időszakokban, amikor hajlamosabbak vagyunk a különböző megbetegedésekre, szintén hasznát vehetjük. Szezonja július elejétől augusztus végéig tart, de fagyasztott változatát szerencsére az év minden napján élvezhetjük.

61614285 - blueberry

Zöld leveles zöldségek

Ha nincs időnk rendesen ebédelni, ezentúl ne csábuljunk el a gyorséttermek kínálatára, inkább dobjunk össze egy gyors salátát. Kevésbé terheli meg a gyomrot, és sokkal energikusabbak leszünk a nap második felében. A zöld leveles zöldségek alig tartalmaznak kalóriát, viszont tele vannak értékes tápanyagokkal. A spenótot is gyakrabban fogyasszuk, ugyanis tele van folsavval. Folsavhiány esetén pedig csökken a szerotonin szintje az agyban. A folsav elengedhetetlen a szerotonin és a dopamin aktiválásához, így segít a már kialakult depresszió leküzdésében is.

Étcsokoládé

A csokoládénak igenis helye van az egészséges táplálkozásban, viszont boldogsághormonként egyedül a magas kakaótartalmú étcsokoládét vessük be. A benne található antioxidáns hatású polifenolok csökkentik a stresszhormonok szintjét, különösen a kortizolét. Ne legyen bűntudatunk, a stresszes napokon nyugodtan ajándékozzuk meg magunkat 2-3 kocka minőségi, akár cukormentes étcsokoládé élvezetével.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X