Főoldal > EGÉSZSÉG > Lehet, hogy a gerince miatt fáj a lábfeje?

Lehet, hogy a gerince miatt fáj a lábfeje?

cipőderékegészségfájdalomfájdalomcsillapításgerincgyógyulásizomlábtest
0

Írta:

Szinte mindenki tapasztalta már lábfejfájdalmat, amelyet az esetek többségében a nem megfelelő cipő viselése okoz.

Ugyanakkor dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos arra is figyelmeztet, hogy nem mindig a lábbeli a hibás, előfordulhat, hogy anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miatt jelentkezik a zavaró tünet.

Honnan eredhet a fájdalom?

Gerincprobléma okozta idegi fájdalom

A legtöbb ember számára meglepő, hogy a lábfájdalom eredője akár az alsó gerincszakasz problémája, az isiász is lehet. Az isiász legfontosabb és leggyakoribb tünete ugyanis a derék fájdalma, amely valamelyik láb irányába sugárzik ki, és ütögetéssel is kiváltható. Nem önálló kórképről van szó, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együtteséről, amelynek számos oka lehet, többek közt:
– lumbális porckorongsérv,
– degeneratív porckorong betegség,
– degeneratív spondylolisthesis (elhasználódás talaján létrejövő csigolyaelcsúszás),
– isthmicus spondylolisthesis (a nagy igénybevétel miatt keletkező sorozatos mikrotraumák, amelyekből fáradásos törés alakulhat ki),
– lumbális gerinc stenosis (ágyéki gerinccsatorna szűkület).

Lokális okok miatt kialakuló idegi fájdalom

Komoly lábfejfájdalom lehet a következménye a hegyes orrú, magas sarkú cipő viselésének, ilyenkor az irritáció és a természetellenes helyzet égő fájdalmat okozhat. Sokan úgy írják le ezt az érzést, mintha elektromos áram érné a lábukat. Bizonyos esetekben a lábfejben ún. sarkantyú is megjelenhet, amely tulajdonképpen az izmok eredésénél kialakuló csontkinövés. Ez egy idő után, az állandó súrlódás következtében nyomhatja a közeli idegeket, ami szintén fájdalomhoz és más tünetekhez vezethet. További lehetséges okként felmerülhet – különösen a nőknél – a Morton-neuroma, amely a talpon végigfutó talpi ideg jóindulatú daganata és gyakran összefüggésbe hozható a nem megfelelő cipők tartós használatával.

22601097 - rear view of a woman with lower back pain clutching her hands to her back and spine to relieve the ache in her muscles or spinal vertebrae and discs brought on by stress, injury or disease

Mindenképpen ki kell deríteni a fájdalom okát

Az elsődleges feladat, hogy eldöntsük, vajon nem gerinc eredetű-e a lábfájdalom. A vizsgálatnál ezért többek közt azt is felmérjük, jelent-e nehézséget a láb felemelése, a lábujjhegyen járás, jelentkezik-e gyengeség a lábfejben, van-e nehézláb érzés – ismerteti dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos.- Az is a gerincproblémáról árulkodó jel lehet például, ha csak az egyik lábfejben jelentkezik a panasz. Ha mindkét láb érintett, nem valószínű, hogy isiászról van szó, de az olyan gerinc eredetű betegségek, mint az ágyéki gerinccsatorna szűkület vagy a csigolyaelcsúszás mindkét lábfejben okozhatnak panaszt. Amint megszületik a diagnózis, eldöntjük, milyen kezeléssel segíthetünk a leghatékonyabban.

Ha nincs gerinc eredetű ok a háttérben, elsődlegesen a pihentetéssel próbálkozhatunk, amely mellett fontos a megfelelő cipő, esetleg talpbetét viselése. Természetesen bármilyen forrása is van a kórképnek, nagyon fontos lépés a fájdalom csökkentése, amely számos módon szóba jöhet, és a kiinduló problémától függ a módszer megválasztása. A szájon át szedhető szerek mellett megoldás lehet a célzott injekció, amikor is közvetlenül tudjuk eljuttatni a hatóanyagokat az idegnyomási ponthoz. Hatékony segítség lehet még az orvosi kollagén injekció, a természetes mechanizmusokra alapuló lökéshullám terápia és a non-szteroid, izomlazító hatású infúziós kúraszerű kezelések is. Súlyos, gerinc eredetű probléma esetében pedig megfontolandó az idegsebészeti műtét lehetősége. Ha a páciens túl van a fájdalom akut szakaszán, hangsúlyossá válik a gyógytorna, amelynek célja a gerincet tartó, így az ideggyököt felszabadító izmok, mély hátizmok és a láb izmainak erősítése, folyamatosan kondícióban tartása.

Forrás: Budai Fájdalomközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X