Főoldal > EGÉSZSÉG > Ennyi mindenre jó a kamillatea

Ennyi mindenre jó a kamillatea

egészséggyógynövénygyógyulásgyulladáskamillakamillatea
0

Írta:

A kamilla az egyik legismertebb és leghatásosabb gyógynövény. De vajon tisztában vagy-e azzal, hogy mennyi mindenre jó?

Gyulladáscsökkentő

A kamilla talán egyik legismertebb gyógyhatása gyulladáscsökkentő tulajdonsága. Mind külsőleg, mind belsőleg lehet alkalmazni. Ha bármilyen gyulladás van a szervezetedben, akkor tea formájában fogyaszd, ha viszont pattanásos, sebes a bőröd, külsőleg alkalmazd a főzetet úgy, hogy átmosod vele a kérdéses bőrfelületet.

Enyhíti a köhögést

Ebben az időszakban gyakran tapasztalhatsz te is felső légúti panaszokat, torokfájást, köhögést. Ilyenkor nem tea formájában a leghatásosabb a kamilla, hanem gőzölési eljárás formájában tudod a leghatékonyabban enyhíteni a panaszaidat. Napi 20 perc gőz csodákra képes.

Erősíti az immunrendszert

Érdemes naponta kamillateát fogyasztanod, főleg akkor, ha úgy érzed, az immunrendszerednek szüksége van egy kis támogatásra. Ha sok ember vesz körül, a betegségek kialakulásának a kockázat is jóval magasabb, ezért előzd meg inkább egy kis immunerősítő gyógyitallal azokat a fránya meghűléseket.

Fogínygyulladás ellen is hatásos

Ha gyakran vérzik a fogínyed, érdemes kamillás gargalizálással, szájöblögetéssel elejét venni a komolyabb problémákat. A kamilla ugyanis a fogíny- száj- és torokgyulladást is képes megszüntetni.

11210414 - glass cup with fragrant a camomile tea

Gyomorfájdalomra is jó

Aki rendszeresen fogyaszt kamillateát, egész biztosan jóval kevesebbszer találkozik gyomorpanaszokkal, émelygéssel, hányingerrel. Ha te is hasonló tünetek miatt szenvedsz, érdemes rendszeresítened a kamilla fogyasztását, hogy jótékony hatásai érvényesülhessenek.

Enyhíti a menstruációs görcsöket

Ha gyakran kínoznak görcsök a nehéz napokon, készíts kamillás fürdőt. Ez ugyanis enyhíteni fogja a fájdalmaidat. Sőt, a kamillás fürdő vagy lemosó még a hüvelygyulladást is képes orvosolni, ezért ha hasonló panaszoktól szenvedsz, mindenképpen próbáld ki.

Csökkenti a bőrszárazságot

A kamilla még a szépségápolásban is ismert gyógynövény, hiszen lemosó formájában gyakran használják a bőr szárazságának csökkentésében, viszketések és gyulladások elmulasztásában. Próbáld csak ki te is!

Jót tesz a hajnak

Aki hajmosáskor kamillás főzettel leöblíti a haját, annak sokkal fényesebb és erősebb lesz a haja. A kamilla ugyanis megnyugtatja a fejbőrt, így sokkal egészségesebbek lesznek a kinövő hajszálak.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X