Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 étel, aminek fogyasztásával elkerülheted az influenzát

7 étel, aminek fogyasztásával elkerülheted az influenzát

gyógyulásinfluenzamegelőzés
0

Írta:

Nem szeretnéd hetekig az ágyat nyomni? Tudatos táplálkozással a betegségek is megelőzhetőek!

A megfázás- és az influenzaszezon kellős közepén járunk, amikor körülbelül 200 vírus támad ránk egyszerre. Egy betegség akár hetekre is ágyhoz köthet minket, ha pedig türelmetlenek vagyunk, és nem kúráljuk magunkat megfelelően, könnyen szövődmények alakulhatnak ki. Ezek nem veszélytelenek, évente több tízezren meghalnak úgy, hogy az egész egy ártalmatlan influenzával kezdődött.

Fektessünk nagy hangsúlyt a megelőzésre, hogy egészségesen vészeljük át ezt az időszakot, amikor körülöttünk szinte mindenki beteg. Az alábbi immunrendszer erősítő ételeket érdemes minél gyakrabban fogyasztani.

Csirkehúsleves

Nem véletlen, hogy az első prüszkölés után anyukánk mindig csirkehúslevessel etetett minket. Ez a finom táplálék elegendő folyadékkal látja el a szervezetet, hogy felvegye a harcot a vírusokkal. Ráadásul csökkenti a szervezetben fellépő gyulladást is, amely előidézi a tüneteket, és gyakran felelős azért, hogy egyik betegségből a másikba esünk. Még a kutatók sem tudják biztosan, hogy ezt a remek gyógyhatását mely összetevőjének köszönheti. Feltehetően az egészséges zöldségek és a csirkehús kombója enyhíti az influenzás tüneteket.

Fokhagyma

Még hatásosabbá akarod tenni kedvenc csirkehúslevesed? Adj hozzá fokhagymát is! Kombinációjuk ugyanis széles spektrumú antiszeptikum és kiváló immunerősítő. Egy kutatás során kétfelé osztották a 142 résztvevőt, fele fokhagyma-kivonatot kapott, míg a másik csapat placebót. A placebót kapó csoportnak szinte mindegyik tagja megbetegedett, míg a fokhagymakapszulát szedőknél csupán 24 embert döntött le a lábáról a betegség. A fokhagyma akkor is segít, ha a nátha miatt nagyon el van dugulva az orrod.

Citrusok

A citrusok igazi C-vitamin bombák, ez az antioxidáns pedig akár 23%-kal is képes csökkenteni a megfázás tüneteit, már rövid időn belül is. A kutatások szerint 1-8 g C-vitamin, azaz 1,000-8,000 mg, képes kifejteni ezt az áldásos gyógyhatást. Nem árt felhívni a figyelmet azonban arra, hogy a magas C-vitaminbevitel egyeseknél emésztési panaszokhoz vezethet.

44552255 - ladle broth to the pan with the broth background top view

Gyömbér

A fájó és kaparó torok ellen nincs jobb orvosság a gyömbérnél. Ez a fűszernövény ugyanis rengeteg vírusellenes vegyületet tartalmaz. Alkalmazható megelőzésre, lappangó és már kialakult vírusos megbetegedéseknél is. Emellett természetes fájdalom- és lázcsillapító. Enyhe altató hatással is rendelkezik, így segít, hogy kialudd a betegséget. Tegyél a teádba frissen reszelt késhegynyi gyömbért.

Méz

A méz a legsokoldalúbb természetes gyógyító, az égési sérülésektől egészen a megfázásig mindenre jó. Torokgyulladásra nélkülözhetetlen, antioxidáns tulajdonságai miatt pedig képes felvenni a küzdelmet a vírusokkal, a baktériumokkal és a gombás fertőzésekkel szemben is. Antioxidánsban a hajdina, vagy más néven pohánka méz a leggazdagabb. Egy év alatti gyerekeket azonban ne gyógyítsunk mézzel, ugyanis az ő immunrendszerük még nem elég fejlett ahhoz, hogy kivédje a botulizmust, amelyet a méz spórái okozhatnak.

Joghurt

A joghurtban található Lactobacillus acidophilus megakadályozza a vírusok szaporodását, amelyek betegség idején megszállják a tested. Nem mindegyik termék tartalmazza ezt a jótékony baktériumot, így nézd meg alaposan a doboz címkéjét, amikor joghurtot vásárolsz.

Paradió

Már pár darab paradió, más néven brazildió fedezi a napi szelénszükségletünket. A szelén a glutation-peroxidáz enzim révén az immunrendszer valamennyi összetevőjére hat, így bármely megbetegedéssel felveszi a harcot. Szelént nemcsak a paradióban találhatunk, a tenger gyümölcsei is bővelkednek benne.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X