Főoldal > EGÉSZSÉG > Ilyen gyógyító ereje van a körtének!

Ilyen gyógyító ereje van a körtének!

egészségfogyáskörtevitamin
0

Írta:

C-vitamin, K-vitamin és réz. Mindez a finom, lédús körtében megtalálhatók, melyet már 3000 évvel ezelőtt is ismerték és fogyasztották.

Tuti vitaminforrás

Napi egy körtével máris biztosítottad a szervezeted napi C-vitamin értéknek a 11 %-át, illetve a napi réz értéknek a 9,5 %-át. A C-vitamin és a réz úgy is felfoghatók, mint antioxidáns tápanyagok, amelyek segítenek megvédeni a sejteket az oxigén okozta károktól, amelyekért a szabad gyökök a felelősek. De a körte jó K-vitaminforrás is. Ez a vitamin közismert a véralvadás segítésében. Amikor a test megsérül, a K-vitamin kezdeményezi a gyógyulás folyamatát a vérzés lassításával és leállításával. A legújabb vizsgálatok arra utaltak, hogy a K-vitamin segít megelőzni, illetve kezelni a csontritkulást és a csontsűrűség elvesztését.

Szabályozza a cukor és a megemésztett zsírok felszívódását

Sok rostot tartalmaz, éppen ezért segíti a helyes táplálkozást. Azok az emberek, akik elegendő rostot esznek, kevésbé valószínű, hogy magas koleszterin szinttel küzdenek, és még kevésbé valószínű, hogy hirtelen változásokat tapasztalnak a vércukorszintjükben, ami fejfájást, szédülést és fáradtságot okozhat.

Harcol a rák ellen

A körtében a vitaminok mellett ásványi anyagokban is gazdag. Ennek köszönhetően antioxidánsként harcol a káros szabadgyökök, így a rák kialakulása ellen is. Kifejezetten jót tesz a szívnek. Kutatások kimutatták, hogy a rost csökkenti a koleszterinszintet azzal, hogy megköti az epesavat, és kihajtja a szervezetből. Szakértők még arról is meg vannak győződve, hogy a körte rendszeres fogyasztásával 50%-kal csökken a stroke esélye.

44693413 - autumn nature concept. fall pears on wood. thanksgiving dinner

Salaktalanít és fogyaszt

A körtében lévő rostok nemcsak a szívnek tesznek jót, de az emésztőrendszernek is, hiszen a körte az egyik legjobb salaktalanító gyümölcs. Kimossa a szervezetből a méreganyagokat, meggyorsítja az emésztést, ezáltal segít a fogyásban is. Kifejezetten jót tesz a hasi „úszógumik” ellen, és a jótékony rostjainak köszönhetően a vastagbél rákkal szemben is hatékony.

Javítja a látást

Eddig a répáról tudtuk, de most már a körte is feliratkozhat a látásjavító gyümölcs-listára. Napi 3 vagy több körte elfogyasztásával már nagyon sokat tehetsz a látásodért! A körtében lévő anyagok ugyanis csökkentik a makula degeneráció kialakulását, ami az időskori vakság egyik leggyakoribb oka. Mindig egy kicsit éretlen körtén vásárolni – vagy szedni – mert otthon, akár a hűtőben is tud puhulni, és sokáig eltartható. Így bármikor képes biztosítani a jótékony vitaminokat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X