Főoldal > EGÉSZSÉG > A 6+1 legjobb étel őszi allergia ellen

A 6+1 legjobb étel őszi allergia ellen

allergiaallergiaszezonbetegségbrokkolicsalánételfokhagymagyógyszergyógyuláshagymarépa
0

Írta:

Éld túl az allergiaszezont a piacokon elérhető természetes gyógyszerekkel

Évek óta szenvedsz nyártól egész késő őszig? Úgy érzed, évről évre egyre rosszabb lesz az allergiád? Nem véletlen, a klímaváltozásnak köszönhetően ugyanis melegebb lett a hőmérséklet, illetve egyre növekszik a szén-dioxid jelenléte is a levegőben, ezáltal a pollenallergiát okozó növényfajok tovább életben maradnak, és több pollent termelnek. Nemcsak immunrendszerünk erőssége, de az elfogyasztott táplálékok is jelentős hatással vannak arra, hogy kijön-e az allergiánk, és ha igen, milyen mértékben. Allergiaszezon idején kerüljük az olyan ételeket, mint az alma, a banán, a dinnyék, az uborka, a cukkini, illetve a kamillatea fogyasztását is mellőzzük. Ezek ugyanis felerősítik az allergia tüneteit. Töltsük meg konyhánkat az alábbi, piacon kapható szezonális finomságokkal, amelyek természetes gyógymódként csökkentik, vagy akár el is űzik a kínzó allergiás tüneteket.

1. Brokkoli

A zöld finomság dupla támadást indít az allergia ellen: magas C-vitamin tartalma enyhíti az allergiás tüneteket, a keresztesvirágúak családjába tartozó növényként pedig tisztítja az orrüreget. A kutatások szerint már napi 500 mg C-vitamin bevitele elegendő a kínzó tünetek csökkentéséhez, egy csésze brokkoliban pedig 80 mg található.

2. Kelkáposzta

A kelkáposzta, a brokkolihoz hasonlóan, szintén a keresztesvirágúak családjába tartozik, emellett pedig gazdag béta-karotinban, amely az A-vitamin provitaminja. A legfrissebb kutatások szerint azok, akik kevés A-vitamint visznek be a szervezetükbe, sokkal hajlamosabbak az asztmára és az allergiára, mint azok, akik megfelelően gondoskodnak napi A-vitamin szükségletükről.

3. Sütőtök

A sütőtök is allergiaellenes karotint tartalmaz, így érdemes ezt a szezonális, vitamindús csemegét minél gyakrabban fogyasztani. A gyulladt nyálkahártyára gyógyító hatással bír, csökkentve tüsszögést és köhögést. Sokféleképp fel lehet használni, sütve azonban édes íze sokkal jobban kijön, mint főve.

4. Répa

Még nem értünk végére a béta-karotinok tárházának, másik kedvenc allergiaellenes csodaszerünk a répa. Az értékes vitaminok megőrzésének érdekében fogyaszd inkább párolva, mint nyersen. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, párold pici olívaolajon vagy kókuszzsíron.

48392088 - garlic top view garlic bulbs with garlic cloves

5. Hagyma és fokhagyma

A hagymák quercetinben gazdagok, amely egy másik csodafegyver az allergiával szemben folytatott küzdelemben. A quercetin az antihisztaminhoz hasonló hatással rendelkezik. Enyhíti a szervezetben fellépő gyulladást, így segítségével a szüntelenül csöpögő orrnak is búcsút inthetünk. Azonban érdemes tudni, hogy a quercetin az élelmiszerekből nehezebben szívódik fel. A hagyma és a fokhagyma fogyasztásával tehát mérsékelhetjük a kellemetlen tüneteket, de ahhoz, hogy az őszi allergiát teljesen száműzzük, más gyógymódot is be kell vetnünk mellé.

6. Zeller

A zeller tele van C-vitaminnal és gyulladásgátló összetevőkkel, így nagyszerűen felveszi a harcot nemcsak a gyulladással, de a magas vérnyomással és a krónikus fájdalmakkal szemben is. Ráadásul ez az egyetlen zöldség, amelyet mindegy, hogy azt is a levesbe, hogy ezáltal is kinyerhesd maximális C-vitamin tartalmát.

+1. Csalán

Bár a csalán nem számít ételnek, nem feledkezhetünk meg róla, ha az allergiával folytatott küzdelemről beszélünk, mivel remek gyulladáscsökkentő. Gazdag karotinban, K-vitaminban és a kvercetinben, ezáltal gátolja az allergiát okozó hisztamin termelődését. Egy kutatás során egyenesen azt tapasztalták, hogy a szárított csalán fogyasztása jobban segített az allergiás betegeken, mint a gyógyszereik.  Keresd a bio csalánteát, és fogyaszd napi háromszor. Hosszútávú fogyasztása azonban nem ajánlott, mert lemeríti a káliumraktárakat, nagy mennyiségben pedig gyomorpanaszokat okozhat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X