Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 egyszerű trükk, hogy felpörgesd az anyagcseréd

7 egyszerű trükk, hogy felpörgesd az anyagcseréd

anyagcserediétaemésztésétkezésfogyásfogyókúratáplálkozás
0

Írta:

Az anyagcseréd nem tarthatod teljes kontroll alatt, viszont van néhány tippünk, amik segítségével felpörgetheted a működését!

1. Ne számold a kalóriákat!

Sokan úgy vágnak bele, hogy görcsösen számolják az összes elfogyasztott kalóriát, fehérjét, energiát – ez nem vezet sehova! Ha túl kevés kalóriát fogyasztasz a súlyodhoz képest, a tested még több zsírt fog elraktározni és nem fogsz tudni lefogyni. A mi tippünk az, hogy a lehető legegészségesebben étkezz (sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, fehér húsok stb.) és mindig annyit egyél, amennyitől jól laksz. Ha még is rá szeretnél pillantani azokra a kalóriákra, mindenképpen ügyelj arra, hogy a magasságodhoz és a súlyodhoz viszonyított minimális napi kalóriabevitelt elfogyaszd.

2. Fogyassz sok omega-3 zsírsavat!

Segít megszüntetni a gyulladásokat, stabilizálja a vércukorszintet, segít fejfájás ellen és persze az anyagcserét is felgyorsítja, ezért érdemes rendszeresen is fogyasztani táplálék kiegészítő (1000 – 2000 mg/nap) vagy szilárd étel (halak, babfélék, olajos magvak, probiotikumos joghurtok) formájában!

3. Építs izmokat!

A testben lévő izomtömegek súlyosabbak, mint a zsír – ebből következik, hogy aki izmosabb, annak több energiára, ételre van szüksége. Egy 30-as hölgy, aki 30-40 percet tornázik naponta kétszer, négy hónapon át, nagyjából 100-150 kalóriával eszik kevesebbet, mint az, aki ülőmunkát végez és nem sportol. Nem csoda, hogy az edzés felpörgeti az anyagcserét!

4. Igyál zöld teát!

Eddig is tudtunk, hogy a fogyáshoz szuper a zöld tea, de az új kutatások kimutatták, hogy a benne található természetes antioxidáns, a katechin fokozza a zsíráramlást és az energialeadást is! Ha naponta 4 bögrével iszol belőle, 90 kalóriával kevesebbet fogsz fogyasztani! Bár elsőre talán soknak tűnhet ez a 4 bögre (kb. 0,8 dl), hamar hozzá lehet szokni!

49830954 - time for diet slimming weight loss. fitness woman fit girl in sportswear with measure tape measuring her thigh on blue

5. Mindig reggelizz!

Lehetőleg fehérjében és ásványi anyagokban magas ételt egyél (mint pl. a probiotikus joghurt zabpehellyel és gyümölcsökkel vagy a teljes kiőrlésű kenyér tojásrántottával), és egyből beindítod az anyagcseréd! Hogy ez miért jó? Egyrészt nem leszel éhes, másrészt több kalóriát égetsz el a nap folyamán, mintha kihagytad volna a reggelit. Példának itt egy érdekes adat: 100 diétázó nő közül 78-an hamarabb fogynak le, ha minden nap rendesen esznek reggelit!

6. Falatozgass nap közben!

Egy-egy kis falat napközben és elkerülöd a vércukorszint ingadozását, az ingerlékenységet és persze azt, hogy túledd magad. Ha túl sokáig nem veszel magadhoz ételt, olyan fokú éhség fog benned kialakulni, hogy a kelleténél sokkal több kaját fogsz megenni később – ez bizony hízáshoz vezethet. Tehát falatozgass bátran, és inkább egyél naponta 6-szor, minthogy kihagyd a főétkezéseket!

7. Szabadulj meg a transzzsíroktól!

Útközben egy kis pizzaszelet a gyorsbüféből, egy-egy csokis-cukros fánk károsabb lehet a fogyásodban, mint gondolnád. Lehet, hogy abban a pillanatban nagyon jól esik, de rengeteg kalóriát tartalmaznak; a gyorsan elkészülő, „gyári” ételek pedig tele vannak transzzsírsavval, ami megrekeszti az emésztést és lelassítja az anyagcserét.  Arról nem is beszélve, hogy a transzzsírsav rendszeres fogyasztása inzulin rezisztenciához és nagyfokú hízáshoz vezethet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X