Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 meglepő stresszfaktor, és amikkel kivédheted őket

3 meglepő stresszfaktor, és amikkel kivédheted őket

fáradságfeszültségkávéstressz
0

Írta:

Elképesztően pörgős életet élünk, multitaskingolunk, naponta negyvenszer (ha nem többször) csekkoljuk a különböző közösségi média platformokat, és közben észre sem vesszük, hogy folyamatos stresszben vagyunk.

A stressz pedig jól tudjuk, hogy megemeli a kortizolszintet, ami elhízáshoz, depresszióhoz és alvásproblémákhoz vezet, ráadásul az immunrendszert is gyengíti. Tudtad, hogy a stresszes helyzetekben a szervezetben felszabaduló adrenalin képes a rák gyógyítását segítő kezeléseket is lassítani? Döbbenet. A jó hír viszont, hogy most felhívjuk a figyelmed 3 olyan stresszfaktorra, amivel nap mint nap találkozol, és azt is megmondjuk, hogyan tudod csökkenteni a negatív hatásukat.

Kávé

Tudjuk, hogy nehezen válsz meg a fincsi tejeskávédtól, ami instant energiát ad reggelente. De jobb, ha belátod, hogy a tény, hogy a benne található koffein fokozza az idegesség és a stressz tüneteit, egyáltalán nincs jó hatással a testedre. Ráadásul a magnéziumot is elvonja a szervezetedtől, a pihentető alváshoz szükséges adenozin nevű hormon termelődését pedig blokkolja. Mivel a koffeinnek 24 órára van szüksége, míg végleg kiürül a szervezetből, ezért a délután 2-kor elkortyolt eszpresszódat egyértelműen okolhatod az éjjeli forgolódásod miatt.

Megoldás: Cseréld le a reggeli feketéd egy matcha mandulatejes lattéra! Egyre több helyen kapható, de akár otthon is elkészítheted. Mindössze egy teáskanál matcha zöld tea porra van szükséged, amit a felforrósított tejhez öntessz, a tejhabosítóval felhabosítod, és már ihatod is! A zöld tea köztudottan csökkenti a koleszterinszintet, a stroke és a rák kialakulásának esélyét, kiegyensúlyozza a vércukorszintet, serkenti az anyagcserét, a benne található koffein pedig elnyújtottabban és hatékonyabban energetizál, mint a kávé. A matcha egyébként 137-szer több antioxidánst tartalmaz, mint a sima zöld tea. Az ízét pedig imádni fogod, ígérjük!

Hírek olvasása, hallgatása, nézése

Globális felmelegedés, gyilkosság, katasztrófa, éhezés. Bármelyik hírportálra tévedsz, csupa szörnyű, negatív és elszomorító szalagcímmel találkozhatsz, de elég csak meghallgatnod a híreket vagy megnézned az esti híradót a tévében, valószínűleg ugyanúgy görcsbe áll a gyomrod a világban zajló borzalmak láttán. A legrosszabb pedig, hogy tehetetlenség érzésed támad, elszomorodsz vagy bosszankodsz, és máris negatív hangulatban indul a napod.

Megoldás: Ahelyett, hogy az első dolgod lenne ébredés után, hogy végiggörgeted a híreket a telefonodon, inkább relaxálj 10 percet, edd meg a reggelidet, és készülj fel nyugodtan az előtted álló napra. Ha pedig szeretnél valamit tenni, hogy a világ egy kicsit jobb legyen, keress fel egy segélyszervezetet, és támogasd őket, vagy írj alá egy petíciót a sarkvidéki állatok megmentéséért. Máris kevésbé érzed majd magad tehetetlennek, nem igaz?

Woman on the floor touching a television screen, Image: 35603797, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Eyecandy images

Multitaskingolás

Egyszerre chatelünk, telefonálunk, emailezünk és facebookozunk. Legalábbis azt hisszük, pedig valójában csak óriási stressznek tesszük ki a szervezetünket. A Sussex Egyetem kutatása szerint a multitaskingolás csökkenti az agy térfogatát. Kiderítették azt is, hogy aki több képernyőt használ egyszerre, annak kisebb az elülső cinguláris kéreg (ACC) mérete – ez a rész felelős az érzelmek, így az empátia és az indulatok szabályozásáért is. Tehát nem véletlen, hogy attól, hogy százfelé próbálunk koncentrálni valójában csak idegesek és frusztráltak leszünk, ráadásul a teljesítményünk és az energiaszintünk is csökken.

Megoldás: Óránként 1 percre nézz fel a számítógépedből, és bámulj a távolba. Vagy egyszerűen csak csukd be a szemed, és gondolj valami szépre. Állíts be emlékeztetőt a telefonodon, és szigorúan tartsd be ezeket a kis mini szüneteket! Meglátod, kevésbé leszel stresszes a sok feladat miatt, és sokkal összeszedettebb leszel a nap végén is. Ja, és ne próbálj 500 dolgot intézni egyszerre! Haladj lépésenként: egyiket a másik után. Bízz bennünk, így is a végére fogsz érni a listádnak, csak épp megkíméled magad a felesleges pánikolástól.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X