Főoldal > wellness > Mit jelent a keresztallergia, és miért olyan veszélyes?

Mit jelent a keresztallergia, és miért olyan veszélyes?

allergiaegészséggyümölcskeresztallergiaparlagfűallergiazöldség
0 0

Írta:

A parlagfűallergiás ember nyelve, torka viszkethet, ha uborkát, paradicsomot, dinnyét fogyaszt. A nyírfaallergiás ajka, nyelve megduzzadhat, ha almát vagy barackot eszik. Mi az összefüggés a parlagfű, a nyírfa és a gyümölcsök, zöldségek okozta allergiás tünetek között?

Ez a jelenség az úgynevezett orális allergia szindróma (OAS) képében jelentkezik, amely allergiás keresztreakció következtében jön létre. Ebben az esetben a szervezet azonosként ismeri fel a pollenben (pl. nyír), illetve a növényi eredetű ételben (pl. alma) található allergéneket, keresztallergiát okozva. Így jelentkezhetnek étel elfogyasztása közben a szájüregben allergiás tünetek (a szájnyálkahártya viszketésével, égő fájdalmával, az ajak, a nyelv, a szájpad, a garat hirtelen fellépő duzzanatával, de társulhat hozzá fülviszketés, súlyosabb esetben torokszorítás is) pollenallergiás, szénanáthás és/vagy asztmás betegnél.

A keresztallergia azért alakulhat ki, mert a különböző, gyakran távoli fajokból származó allergéneknek hasonló lehet a molekulamérete és térbeli szerkezete. Ezáltal a szervezet azonos allergénként ismeri fel őket, és ha az egyik molekula ellen már elindított allergiás típusú ellenanyag termelést, akkor azt a másik ellen is „megteheti”. Ez a folyamat játszódik le tehát a fent említett parlagfű és nyírfa pollenekre allergiás betegnél is.

Egyes keresztreagáló allergén molekulák hőlabilisak. Miért kell ezt tudni? Miért lehet ez jó nekünk Azért, mert ezek a molekulák a hő hatására elbomlanak és elveszítik az allergiát okozó tulajdonságukat. Ezeket az ételeket sült, főtt formában panasz nélkül lehet fogyasztani. A fenti példát folytatva: nyírfa-pollen allergia esetén a nyers alma kellemetlen tüneteket okozhat a szájüregben, a megfőzött almakompót vagy a megsült almáspite viszont nem.
A keresztreakciókról érdemes tudni azt is, hogy megzavarhatják a klasszikus allergiadiagnosztikai vizsgálatok eredményét, a specifikus IgE meghatározást és a Prick teszteket is. Így ezek a vizsgálatok nem mutatják ki mindig biztosan az allergiák valódi okát és a súlyosságát. Sok, esetleg nem valós, hanem keresztallergia miatt pozitív eredmény mögött állhat ez a jelenség.
Néhány példa az orális allergia szindrómát okozó keresztreakcióra:


Vannak súlyos tünetekkel- kiütéssel, gége ödémával, vérnyomáseséssel, eszméletvesztéssel – járó allergiaformák is őszibarack, alma, cseresznye, földimogyoró, törökmogyoró, szezámmag, szója fogyasztása során. Ezek lehetnek elsődleges allergiák vagy keresztreakciók is. Beazonosításuk nagyon fontos, melynek intézetünkben ma már a napi rutinban is alkalmazott, legújabb allergiadiagnosztikai módszere a molekuláris vagy komponens alapú allergiadiagnosztika (CRD).

A CRD a klasszikus allergiavizsgálatok elvégzése után segít a pontos diagnózis és diéta meghatározásában, valamint az életveszélyes állapotok megelőzésében is az allergiás betegeinknél.

Szerzők: Dr. Molnár Katalin, bőrgyógyász, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, Dr. Ragó Zsuzsanna

kutatás-fejlesztési vezető, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Kép: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet


További cikkeink a témában

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
7 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.