Főoldal > wellness > Az őszibarack fantasztikus hatásai

Az őszibarack fantasztikus hatásai

antioxidánsegészséggyümölcsőszibarackrákvitamin
0 0

Írta:

Zamatos szomjoltó, egészséges éhségűző, igazi vitaminbomba. Ez mind-mind az őszibarack, de számos más egészségügyi hatása is ismert, amik miatt mindenkinek érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a csodás gyümölcsöt.

Magas a víztartalma

Az őszibarackból bátran ehetnek a fogyókúrázók, akár nagyobb mennyiségben is, hiszen igen magas, 85-90%-os víztartalommal rendelkezik. Ez ugyanakkor üdítően is hat a szervezetre, megakadályozva a dehidratáltságot, és az ebből eredő egészségügyi problémákat.

Védi a szív- és érrendszert

Niacin-tartalmának köszönhetően az őszibarack csökkenti a vérnyomást, és jót tesz a szív- és érrendszer működésének. Ezek megóvása különösen fontos, hiszen a keringési problémákból számtalan kisebb-nagyobb, gyakran visszafordíthatatlan betegségek alakulhatnak ki.

Kiegyensúlyozottá tesz

Szintén niacin-tartalmának hála az őszibarack rendszeres fogyasztásával sokkal jókedvűbbé, nyugodtabbá válhatunk. Frissnek, üdének, gondtalannak érezheti magát az, aki az őszibarack-szezonban napi két-három gyümölcsöt is elfogyaszt.

5344572 - fresh peaches on white background.

Serkenti az emésztést

Magas pektin- és rosttartalma miatt az őszibarack jótékony hatással van az emésztési folyamatokra. A székrekedést, ezzel együtt az emésztési problémákat is megszünteti. A pektin ráadásul még a koleszterinszintet is szabályozza, tovább csökkentve ezzel a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.

Rákellenes hatású

Az őszibarackban található sárga antioxidáns xantofill színanyag segít a daganatos betegségek megelőzésében. A sport, megfelelő mennyiségű és minőségű ételek fogyasztása mellett tehát azzal is sokat tehetünk egészségünkért, ha sok nyers, lehetőleg biogazdálkodásból származó őszibarackot fogyasztunk.

Extra tipp: arcpakolás őszibarakcból

Az őszibarack nemcsak elfogyasztva hat fantasztikusan a bőrre, de érdemes belőle arcpakolást is készíteni. Ehhez nincs másra szükséged, mint egy érett gyümölcsre és két evőkanál mézre. A barackot turmixold össze, és keverd bele a mézet. A bőröd selymes, üde, hidratált, és éppen olyan hamvas lesz, akárcsak egy gyönyörű őszibarack.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

betegségegészség

Egzotikus utazás egzotikus betegségek nélkül

Írta:
3 napja 0 0

Vietnám, Mexikó, Srí Lanka, Fülöp-szigetek. Csupán néhány a gyönyörű, egzotikus úti célok közül. A fehér homokos tengerpart, a megelevenedő történelem, a titokzatos és vad tájak az év minden időszakában turisták ezreit vonzzák. Ám a feledhetetlen utazás komoly veszélyeket is rejthet magában, ha nem tájékozódunk kellőképp a célország egészségügyi helyzetéről és a kötelező vagy javasolt védőoltásokról.

harisnyakompressziós

Nyaraláskor is kell a kompressziós harisnya trombózis után

Írta:
3 napja 0 0

Mélyvénás trombózis után igen nagy szerepe van a prevencióban a kompressziós harisnya viselésének. Bár sokan ódzkodnak tőle, ám érdemes tudni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nyáron is szükséges alkalmazni a kompressziós terápiát. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa összeszedte azokat a helyzeteket, amikor érdemes felhúzni a harisnyát.