Főoldal > EGÉSZSÉG > A bors 5 jótékony hatása a szervezetre

A bors 5 jótékony hatása a szervezetre

borserősfeketeborsfűszer
0

Írta:

A só után a bors a világ legnépszerűbb és leggyakrabban használt fűszere, nem csak világszerte, de idehaza is. De vajon tudod-e, hogy mennyi mindent segít ez az ősi fűszer, amit már időszámításunk előtt 4000-ben is használták.

1. Antioxidáns és antibakteriális hatása van

A bors természetes antibiotikus hatású, méghozzá magas C-vitamin tartalma miatt. De olyan tápanyagok, mint a mangán, kálium, vas, rost, és a K-vitamin, szintén megtalálható benne. A bors segíti a szervezetet a fertőzésekkel szembeni harcban és megakadályozza az emésztőrendszerben lévő baktériumok szaporodását. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a májbetegségek kialakulásának kockázatát is.

2. Meggátolja a rák kialakulását

A bors kifejezetten a bőrrák kialakulása ellen hatásos, de antioxidáns hatásának köszönhetően a szervezet teljes körű védelmét is ellátja. Persze a túlzott bors fogyasztás nem ajánlott, itt is igaz, mint az étkezéseknél mindenhol, hogy: csak mértékkel!

3. Köhögés, megfázás, influenza ellen hatékony

Ez a fűszer enyhíti a köhögést és a megfázást is. A feketebors enyhíti a vérbőséget, antibakteriális hatása miatt pedig a légzőszervi megbetegedések is kezelhetők vele. Ebben az esetben a mézes, citromos tea, esetleg a fokhagyma egy kis borsot is elbír, és a hatása garantált és gyors lesz.

4. Segít a fogyásban

Méregtelenítő hatása is ismert, segíti az izzadást, és vizelethajtó hatása van, elősegítve ez által a szervezet méregtelenítését. A borshéj feloldja a zsírsejteket, gyorsítja az anyagcserét, ezért a borsos, fűszeres ételek kiváló választásnak bizonyulnak, ha meg szeretnél megszabadulni pár plusz kilótól. Ez a fűszer serkenti a gyomorsav kiválasztást is, így segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést és a puffadást, valamint a görcsöket.

5. Jó hatással van a bőrre

Ha ragyogó és egészséges bőrt szeretnél, akkor a bolti kencék helyett is jöhet a bors. Elősegíti a vitiligo bőrbetegség gyógyulását, vagyis hatásos a ráncok, pigmentfoltok, de még a bőr zsírosodása ellen is. A kutatások kimutatták, hogy a bors hatóanyaga, a piperin segíti a pigmentermelést. Sőt, ha pár feketeborssal dörzsölöd át a bőröd, még az elhalt hámsejteket is eltávolítja. A bors a vérkeringést is serkenti, valamint több oxigénnel és tápanyaggal látja el a bőrt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X