Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 ok, ami miatt az ujjaid mindig hidegek

8 ok, ami miatt az ujjaid mindig hidegek

fázikhideghideg kézhideg ujj
0

Írta:

Úgy érzed, hogy lefagynak az ujjaid? Ez lehet az oka, hogy mindig hidegek az ujjaid!

Amikor odakint lehűl az idő, az ujjaid tudnak a legjobban fázni, lehűlni. Nyugi, ez még teljesen normális. Ilyenkor a vért a létfontosságú szervekhez irányítja a tested (az agyhoz, a szívhez, a tüdőhöz), ezért az ujjad levesebbet kap. Azonban, amikor az ujjaid akkor is hidegek, amikor megfelelő hőmérsékletű helyiségben tartózkodsz, valami mást is jelezhet a hideg kéz. Íme néhány lehetőség, hogy mit.

1. Raynaud-kór

Jellemzője, hogy a kéz ujjai mind a két oldalon elfehérednek hideg hatására vagy érzelmi megterhelést követően. Az ujjakban lévő artériák ilyenkor összeszűkülnek, emiatt kevesebb vér áramlik bennük. A második szakaszban megindul a véráramlás, ekkor az ujjak lilás színűek lesznek. A harmadik fázisban pedig vörössé válnak, és megszűnik a fájdalom. A jó hír, hogy inkább ijesztő, mint fájdalmas ez a kór, vastag kesztyűvel, életmódváltással pedig teljesen megszüntethető.

2. Autoimmun-betegség

A Raynaud-szindróma (ami a lakosság kisebb százalékát érinti, a kórral szemben nem önálló betegség, inkább tünet, de lefolyása ugyanaz) hátterében gyakran valamilyen autoimmun-betegség húzódik. A lupusz során például az immunrendszer támadja önmagát, a szkleroderma pedig a bőrön okoz hegesedést, keményedéseket. Ez csak pár példa volt azokra az autoimmun-betegségekre, melyek a Raynaud-szindróma hátterében állhatnak. Ha érzékeled a problémát, fordulj orvoshoz minél előbb!

3. Pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis)

A pajzsmirigy alapvetően a test termosztátja, ezért amikor alulműködik, a szervezet legtöbb funkciója lelassul. A tünetek közé tartozik a fáradtság, székrekedés, hízás, kedvetlenség és a hideg ujjak. Sajnos ez a betegség gyakrabban érinti a nőket és az 50 év felettieket – ha ilyen tüneteid vannak, vizsgáltasd ki magad!

4. Keringési zavar

Amikor elpanaszolod valakinek, hogy hidegek az ujjaid, nagy valószínűséggel valamilyen keringési zavarra fog tippelni első körben. A rossz vérkeringés azt jelenti, hogy a tápanyagokban és oxigénben gazdag vér áramlása csökken. Ezt okozhatja valamilyen fizikai akadály, például a koleszterin által okozott dugulás az erekben, de más oka is lehet.

, Image: 39973918, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Foodfolio

5. Vérszegénység

Vérszegénységről akkor beszélünk, amikor a szervezet nem rendelkezik elegendő vörösvérsejttel. Ennek oka lehet, hogy a szervezetben nem áll rendelkezésre elegendő vas. Sajnos a nők nagy százaléka a menstruáció miatt vérszegénységgel küzd.

6. B12-vitaminhiány

Húsokban, tojásban, tejben, tejtermékekben található ez a vitamin, és rendkívül fontos a sejtképzéshez. A vegetáriánusok és az emésztési zavarral küzdők (lisztérzékenység, Crohn-betegség) körében gyakrabban előfordul a probléma. Ha hideg a kezed és vegetáriánus vagy, illetve emésztési zavarral küzdesz, gondolj a B12-vitamin pótlására!

7. Alacsony vérnyomás

Szintén gyakorta okoz hideg, merev ujjakat. Ilyenkor a szívtől messze lévő pontokra nehezen jut el a vér. Ha az alacsony vérnyomást szédülés, hányinger, gyengeség kíséri, keresd fel orvosod!

8. Stressz és szorongás

Teljesen tisztában vagyunk vele, hogy tudod: a stressz nem jó a testednek (és a lelkednek sem). Amikor stresszes helyzet előtt állsz vagy szorongsz, a tested átkapcsol a „harc vagy menekülés” üzemmódba. Az adrenalinszinted megemelkedik, a végtagokban a vérerek összeszűkülnek, ez pedig hűvös kezekhez és ujjakhoz vezet. Kerüld a stresszes szituációkat vagy próbálj ki olyan gyakorlatokat, módszereket, melyek segítségével nyugodt tudsz maradni.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X