Főoldal > wellness > Honnan tudjuk, hogy baj van az anyajegyünkkel?

Honnan tudjuk, hogy baj van az anyajegyünkkel?

anyajegybőrbőrdaganatbőrgyógyászbőrrákegészségmelanoma
0 0

Írta:

Hazánkban is egyre több alkalommal diagnosztizálnak rosszindulatú elváltozásokat a bőrgyógyászok, ami a megváltozott napozási szokásokkal, illetve a Földre jutó UV-sugarak mennyiségével és minőségével hozható összefüggésbe.

Fontos, hogy otthon is tartsunk rendszeresen önvizsgálatot, és évente egyszer menjünk el melanoma szűrésre – ajánlja Dr. Smolcz Katalin, a Budai Magánorvosi Centrum bőrgyógyásza.

Az anyajegyeinket otthon is javasolt rendszeresen átnézni, de a biztonság kedvéért ajánlott évente egyszer eljutni bőrgyógyászhoz, aki dermatoszkóppal átvizsgálja a testünket. “A vizsgálat teljesen fájdalommentes, és egy speciális nagyítóval történik, ami tízszeres nagyítással mutatja az anyajegy szerkezetét. A pácienst tetőről talpig átnézzük, beleértve a hajas fejbőrt és a hajlatokat, talpat, lábujjközöket. Amennyiben problémás eltérést találunk, további kezeléseket, vagy az anyajegy eltávolítását javasoljuk” – mondja Dr. Smolcz Katalin.

Így ellenőrizzük az anyajegyeket!

A bőrgyógyász szerint kiemelten fontos az önvizsgálat, tudnunk kell, hogy hol vannak és milyenek az anyajegyeink. “Létezik egy úgynevezett ABCD-szabály, aminek meg kell felelni az anyajegyeknek. Az A az asszimetriát jelöli, ami azt jelenti, hogy alakját és színét tekintve szimmetrikusnak kell lennie, a B, mint border, a szegély tulajdonságait taglalja, a C, mint color a színére utal. Gyanús, ha az anyajegy határa elmosódó, és nem éles, illetve a megváltozott szín sem jelent jót: átválthat részben vagy egészben sötétbarnára, lilára, kékre, rózsaszínre és akár fehérre is. A D, az átmérő, a nagyságát jelöli. Korábban az volt a szabály, hogy a 2-3 milliméter alatt nem beszélünk melanomáról, de ez sajnos már nem igaz, kisebbeknél is előfordulhat.”

A szakorvos elmondása alapján a normál anyajegy egyenletesen pigmentált, általában egyenletes, éles szegélyű, szimmetrikus, felületét tekintve sima vagy enyhén szemölcsös felszínű. “Mindenképp gyanúra ad okot, ha elkezd változni az anyajegy, tehát a színe, formája átalakul, vagy ha hirtelen elkezd nőni, viszketni vagy vérezni. Ha változni kezd, vagy megsérül, el kell menni az orvoshoz” – mondja.

Nem csak rosszindulatú lehet

Melanoma már meglévő anyajegyen is megjelenhet, azonban sokkal gyakoribb jelenség, hogy újonnan eleve melanoma alakul ki – tehát nem az anyajegy változik át rosszindulatúan. Így azt is nyomon kell követnünk, hogy nem bukkan-e fel bármilyen új pigmentált elváltozás a bőrünkön. “Tinédzser kortól javasolt az évi egy szűrővizsgálat, gyerekeknél extra ritkán tapasztalható változás, de ha bármi furcsát látunk a bőrükön, meg kell azt mutatni egy bőrgyógyásznak” – mondja Dr. Smolcz Katalin.

Mivel a szemben is kialakulhat melanoma, szemészetre is érdemes elmenni a bőrgyógyászat mellett, nőknél pedig nőgyógyászati ellenőrzés is javasolt. “Érdemes megkérni a nőgyógyászt, hogy nézze át a hüvelyfalat, mert nagyritkán ott is előfordulhat. Ez ugyan extrém ritka esetben fordul elő, de nem csak a kültakarón jelentkezhet pigmentváltozás. Durván emelkedik világszerte a bőrdaganatok száma, érdemes rendszeresen szűrésre járni. Az ózonréteg változásával olyan sugarak is elérik a Földet, melyek eddig nem, fokozottan kell figyelni a bőrünkre.  A melanomán kívül más elváltozások is összefüggésben vannak a napsugárzás hatásával, ezeket ugyanúgy szűrjük a vizsgálat során” – hangsúlyozza a Budai Magánorvosi Centrum bőrgyógyásza.

Forrás: Budai Magánorvosi Centrum, purecom


További cikkeink a témában

álmatlanságálmos

Álmatlanság? Itt a 4 leghatékonyabb megoldás

Írta:
15 órája 0 0

Számtalan ember küzd alvási gondokkal, ha te is egy vagy közülük, mielőtt a pirulákhoz és segédeszközökhöz folyamodnál, érdemes lehet a végére járni annak, hogy mi okozhatja a gondot. A folyamatos stressz, az egészségtelen életmód, betegségek egyaránt felelősek lehetnek a problémáért, azért, hogy ne csupán tüneti kezelést végezz, először járj utána, nincs-e valamilyen háttérprobléma, ami az álmatlanságot okozza.

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
tegnap 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.