Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb ételek a májnak

A legjobb ételek a májnak

articsókaavokádófokhagymamájméregtelenítés
0

Írta:

A máj az emberi szervezet egyik legfontosabb és létfontosságú szerve. Sok fontos funkciója mellett a szervezet számára hasznos tápanyagokat beépíti, a károsakat pedig kiszűri.

Ahhoz, hogy májad a lehető leghatékonyabban funkcionáljon, fogyaszd ezeket az ételeket.

Cékla

A máj az egyik legfontosabb méregtelenítő szerv. Mivel a méreganyagok lebontása során szabad gyökök képződnek, ezeket semlegesíteni kell a további betegségek kialakulásának megelőzése miatt. A cékla antioxidáns hatása miatt erre remek választás, ezért egyél minél többet ebből a szuperzöldségből egészséged megőrzése érdekében.

Sárgarépa

A sárgarépa a vér savtalanítását segíti elő, ami viszont elsősorban a máj működését serkenti. És ha már a máj tisztulása megindult, akkor az gyakorlatilag az egész szervezet számára pozitív hatással van. Ha eddig hiányzott az étlapodról a nyers sárgarépa, iktasd be sürgősen, hiszen rengeteg pozitív élettani hatása mellett a májadra is igen jótékonyan hat.

Fokhagyma

A fokhagyma tele van olyan kéntartalmú összetevőkkel, amelyek aktiválják a májban lévő enzimeket, hogy az sokkal hatékonyabban tudjon működni. Így a méreganyagok is sokkal gyorsabban és nagyobb eséllyel távoznak a szervezetből. Nem hiába alkalmazzák a népi gyógyászatban a fokhagymát olyan sok kór ellen, szokj rá te is a rendszeres fogyasztására.

Avokádó

Bár az avokádó nem alapnövény a magyar konyhákban, egyre többen ismerik és szeretik. Isteni íze mellett szerencsére sok pozitív hatása is ismert. Ha heti egy-két avokádót megeszel, sokat teszel az egészséges májért, hiszen szuper módon beindítja a tisztító folyamatokat. Már egy hónap elteltével is érezheted jótékony hatását.

Articsóka

Az articsóka is igen fontos májvédő növény. Készíthetsz leveleiből (esetenként gyökeréből is) teát, salátát, de akár köretet is. Keserűanyagok, cseranyagok és flavonoidok is találhatóak benne. Segíti a májsejtek regenerációját, fokozza az epefolyadék termelését, serkenti az epeelfolyást. Emellett görcsoldó és étvágyserkentő hatású, de a gyomorkiürülést is segíti.

Máriatövis

Az egyik leghatásosabb májvédő növény. Gyógyászati célokra a növény termését használják. Tea, illetve tabletta formájában is fogyaszthatod. Fő hatóanyagai a flavonoglikánok, amelyek segítik a májsejtek osztódását és regenerációját, stabilizálják a májsejtek sejthártyáját és megkötik a szabad gyököket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X