Főoldal > wellness > Ezeket a mindennapi dolgokat te sem mosod elégszer!

Ezeket a mindennapi dolgokat te sem mosod elégszer!

baktériumegészségfertőtlenítéskosztakarítástisztaság
0 0

Írta:

Igyekszel magad körül mindent tisztán és baktériummentesen tartani – de vajon ezeket a dolgokat hányszor és milyen alaposan szoktad kimosni?

Törlőrongy

Biztosan te is napjában 8-szor törlöd le a pultot vagy a földről a lecseppent gyümölcslevet. A törlőrongy pedig igazi olaj-, zsír- és baktériumtanyává változik. Egy idő után akár igazán kellemetlen szaga is lehet, a legjobb, ha minden használat után alaposan kiöblíted langyos vízzel. Ha pedig kimosod, a lehető leggyorsabb módon szárítsd meg, hogy a baktériumok újraszaporodását meggátold.

Sminkecsetek

A baktériumok igazi tárháza egy-egy sminkecset, a ritkán takarított ecsetek legtöbbször hordozzák a staphilococcus baktériumot. Ha a baktériumok így egy sérült felületbe, mondjuk egy pattanásba juttatsz, komoly egészségkárosító hatást okozhatnak. A legjobb, ha minden használat után szappanos vízben megmosod az ecseteket, de ha ez nem megoldható, legalább heti 1-szer érdemes alaposan átöblíteni őket.

Melltartó

Bár úgy tűnhet, hogy nem koszos, ám a bőröddel érintkező melltartón rengeteg az izzadság és az olaj. Bár a legtöbb melltartón lévő baktérium ártalmatlan, előfordulhat, hogy szagokat, irritációt okoz. A szakértők azt javasolják, hogy 2-3 viselés után mossuk ki a melltartót, ami soknak tűnhet, tekintve, hogy bizonyos darabokat csak kézzel szabad mosni és levegőn szárítani, de megéri.

Autókormány

Talán eszedbe se jutott volna, de a kormány is egy igazi baktériumtanya. Kutatások szerint a kormány akár egy nyilvános wc-nél is piszkosabb lehet, a kutatók 700 baktériumot találtak négyzetcentiméterenként, ami majdnem kilencszerese a nyilvános wc-k ülőkéjén talált értéknek. A kormány az, amivel mindenképpen érintkezel az autón belül, s sok esetben az ember eszik, iszik, sminkel, telefonál vezetés közben.

Felmosó és seprű

Kissé ellentmondásosnak tűnik, de meg kell tisztítani azokat a dolgokat, amivel a takarítást végzed. A felmosófejeken, seprőkön, rongyokon felhalmozódik egy csomó baktérium, amit takarítás címszó alatt remekül széthordasz a lakásban. A szakértők azt javasolják, hogy a mosható részeket dobd be a mosógépbe, hogy tisztán kerüljenek elő, az eldobhatóakat pedig cseréld gyakran.

21018397 - top view of mop and bucket with water for cleaning floors

Villanykapcsoló

Mi az első dolgod, amikor bemész a fürdőbe/konyhába? Valószínűleg felkapcsolod a lámpát, kifelé pedig lekapcsolod. Mivel menet közben vélhetően a koszos kezeddel kapcsoltad a villanyt, a kapcsolón baktériumok ezrei maradtak. Úgy tudod megvédeni magad a sok bacitól, hogy hetente egyszer áttörlöd antibakteriális kendővel a kapcsolókat.

Távirányító

A helyzet hasonló a kormányéhoz, hiszen tv-zés közben számtalan dolgot csinál az ember. A kutatók a távirányítón sokkal több baktériumot találtak, mint a többi elektronikai eszközön. Ez nem véletlen, hiszen gondolj csak bele, mikor törölted meg utoljára a távirányítót? Havonta egyszer érdemes egy alapos tisztogatást végezni némi antibakteriális törlőkendővel.

WC kefe, fogantyú

Annak ellenére, hogy mit gondolsz a wc keféről, nem az a legpiszkosabb dolog a fürdőben. Persze nyilván nem fogunk enni róla, viszont a wc tisztítása közben tisztítod a kefét is. A wc lehúzója, a kilincsek azonban baktériumok ezreit rejtegetik. Amikor kitakarítod a mellékhelyiséget, győződj meg róla, hogy az apró fogantyúkat, kilincseket is letakarítottad.

A kezeid

Az összes eddig leírt eszközben a közös pontot a kezed biztosítja, mind hozzáérsz ezekhez a tárgyakhoz, aztán hozzáérsz az arcodhoz. A legjobb, ha rögzíted magadban, hogy minden tevékenység előtt és után moss kezet, legyen az csirkeszeletelés, sminkelés, evés, állatsimogatás.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
4 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.