Főoldal > EGÉSZSÉG > Nektarin, az extrafinom vitaminbomba

Nektarin, az extrafinom vitaminbomba

barackegészséggyümölcsnektarinrostvitamin
0

Írta:

A nektarint se nem sárga-, se nem őszibarack, ő önálló. A „kopasz barack” már helytálló, és nem véletlen, hiszen a barack egyik alfajából származik. Csak imádni lehet. Lédús, illatos, vitamindús, egészséges, mi kell még?

Nemesített fajta

A nektarin (prunus persica) az őszibarack sima, szőr nélküli rokona, amit 1940-ben kezdtek el nemesíteni Amerikában. Innen indult el hódító útjára, majd érkezett meg Európába is, de mára Kalifornia a legnagyobb nektarin-termelő hely, bár India, Görögország, Olaszország és Kína is a nyomában van.

Sok vitamint tartalmaz

A nektarinban nagyon sok vitamin fellelhető, de kiemelkedően magas a C- és B-vitamin aránya. Dupla annyi A- és C-vitamint tartalmaz, mint a sárgabarack. A nektarin antioxidáns tartalma ugyan kicsi, de egészséges koncentrációban van jelen. Tartalmaz vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot is. Magas niacin (B3 vitamin)-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet és segít leküzdeni az idegességet.

Rák ellen, szív mellett

A gyümölcs gazdag bioflavonoidokban, különösen karotinoidokban. Ezek az antioxidánsok megvédik a szervezetet a ráktól és más betegségektől, mivel csökkentik a sejtek károsodását, és a béta-karotin segítségével megakadályozzák a rák kialakulását. Rostokkal is jócskán rendelkezik, ezzel javítja az emésztést, valamint hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez és a koleszterinszint fenntartásához is.

Óv a fertőzésektől

A benne található aszkorbinsav serkenti az immunrendszert, így segít a fertőzések legyőzésében, valamint regenerálja a porcokat és a csontokat is. A nektarin olyan proteint tartalmaz, ami a bőr, szövetek és inak felépítéséért felel. Segíti a kollagéntermelést, amely hatására összetartja a szöveteket és gyorsítja a sérülések utáni gyógyulási folyamatot.

Naná, hogy fogyókúrás

Mázli, hogy finom, és még fogyaszt is. Alacsony kalóriatartalmú gyümölcsről van szó, amely kiváló reggeli, ebéd vagy vacsora, ha fogyni szeretnél. 100 grammonként csak 44 kalóriát tartalmaz, viszont nincs benne telített zsírsav. A nektarinban lévő rostokkal legyőzhető az éhség és szabályozható a testsúly. A legjobb hatás érdekében a nektarint fogyaszd a héjával együtt, mivel a tápanyagok nagy része a gyümölcs héjában találhatók.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X