Főoldal > wellness > Ne hagyjuk a fiatalokat rászokni a dohányzásra!

Ne hagyjuk a fiatalokat rászokni a dohányzásra!

betegségcigidohányzásegészségfüggőséglégzésráktüdő
0 0

Írta:

Magyarországon a lakosság csaknem egyharmada dohányzik, ezzel rendkívül súlyos egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat. A dohányzás világszerte vezető halálok – a légúti megbetegedések és a szív- és érrendszeri megbetegedések nagy része is a dohányzás számlájára írható.

A dohányzás mindenki számára fenyegetést jelent, több szempontból is: az egészségkárosító hatása mellett konzerválja a szegényebb rétegek anyagi lemaradását, és a környezetet nagy mértékben terheli. A világon évente több mint 7 millió ember hal meg a dohányzás következtében, és a dohányzás miatti egészségügyi ráfordítások és a termelékenység csökkenése komoly gátja a fejlődésnek. Ha egy közösség fontos értéknek tartja a fenntartható jövőt, akkor küzdenie kell a dohányzás ellen.

Ennek a küzdelemnek az egyik leghatékonyabb területe a megelőzés, ha nem hagyjuk, hogy a fiatalok rászokjanak erre a káros szenvedélyre.

Dohányzás fiatalkorban

Fontos tudni, hogy minél korábban kezdi valaki a dohányzást, annál jobban érvényesülnek a dohányzás káros hatásai. Ráadásul, fiatalabb korban a nikotin hamarabb kialakítja a függőséget, nagyobb az esély arra, hogy a fiatal rendszeres dohányzóvá válik, és a leszokás is nehezebb.

Sok kamasz számára a cigaretta a felnőtté válás egyik állomása, a gyerekkortól való elszakadás jelképe. Ebben a korban nemcsak a dohányzó kortársak mutatnak könnyen követhető rossz példát, hanem a fiatalok esetleg dohányzó szülei is. Szerencsére a fedett közösségi helyeken – éttermek, szórakozóhelyek – már évek óta tilos a dohányzás. De a nyár és a jó idő megérkeztével a dohányzás szempontjából romlik a helyzet: a kerthelyiségekben, teraszokon már lehet cigizni, csakúgy, mint az egymást érő fesztiválokon.

Ugyancsak veszélyes a vizsgák, a megmérettetések időszaka. Egy fiatalnak lényegesen kisebb gyakorlata van a stressz kezelésében, az időbeosztásban sincs kellő tapasztalata, így amikor szorult helyzetbe kerül és az asztalán tornyosulnak a tanulnivalók, különösen jól jöhet a megkönnyebbülésnek az az illúziója, amit a cigarettázás képes adni. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a szülők, idősebb ismerősök gyakrabban kérdezzenek rá a fiataloknál a cigarettára, és beszéljenek velük a káros hatásokról, és arról, hogy valójában semmilyen pozitív hozadéka nincs a dohányzásnak.

Általában alkalmanként egy-két szállal kezdődik a dohányzó karrierje. Ilyen alkalom lehet egy dolgozat vagy egy vizsga, vagy társasági összejövetel. De a kis mennyiséget sem szabad bagatellizálni: minden egyes elszívott cigaretta növeli a függőség kialakulásának esélyét.

Milyen érvek hathatnak a fiatalokra?

A hosszú távú egészségkárosodás kockázata az egyik legkevésbé hatékony érvelés a fiatalok esetében. Messze van, úgyse velem történik meg a baj – természetes dolog az, ha egy eredendően pozitív életfelfogású fiatal így hessegeti el magától a káros következményeknek még a gondolatát is. A rövid távú hatások emlegetése már nagyobb eséllyel éri el a célját: ilyen lehet a sportteljesítmény csökkenése, amelyet akár még egy baráti biciklizés közben is észlelhet a dohányos. De a rövid távú hatások közé sorolható az asztmás betegekre gyakorolt irritáló hatás is. Ez azokra a fiatalokra is igaz, akik gyermekkorukban asztmával küzdöttek, majd kamaszkorban tünetmentessé váltak: az asztma valójában jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel tünetmentesség érhető el.

A dohányzáshoz köthető hosszú távú egészségkárosodás kockázatával, a dohányzás súlyos gazdasági következményeivel sokkal inkább a fiatalok környezetében lévő szülőknek, rokonoknak és barátoknak kell tisztában lenniük. Közismert a tüdőrák és a dohányzás összefüggése, és egyre többen tisztában vannak a dohányzás és a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kapcsolatával is. A tüdőfunkciók fokozatos elvesztésével járó COPD növekvő súlyát mutatja az, hogy a WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint két évtizeden belül a COPD lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon a szívbetegség és a stroke mögött. A COPD gyógyíthatatlan betegség, de megfelelő terápiával jelentősen lelassítható, vagy megállítható a tüdőfunkciók romlása. De mindennek alapfeltétele a dohányzás teljes mellőzése.

Forrás: Hellercom


További cikkeink a témában

álmatlanságálmos

Álmatlanság? Itt a 4 leghatékonyabb megoldás

Írta:
3 órája 0 0

Számtalan ember küzd alvási gondokkal, ha te is egy vagy közülük, mielőtt a pirulákhoz és segédeszközökhöz folyamodnál, érdemes lehet a végére járni annak, hogy mi okozhatja a gondot. A folyamatos stressz, az egészségtelen életmód, betegségek egyaránt felelősek lehetnek a problémáért, azért, hogy ne csupán tüneti kezelést végezz, először járj utána, nincs-e valamilyen háttérprobléma, ami az álmatlanságot okozza.

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
tegnap 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.