Főoldal > EGÉSZSÉG > Itt a 8 legjobb energiát adó étel

Itt a 8 legjobb energiát adó étel

energiaétkezéstápanyag
0

Írta:

Amikor egész nap rohangálsz a dolgaid után, biztosan te is arra vágysz, hogy ugyanolyan energikus legyél a nap végén, mint eleinte. A rohanó életmód, a sok stressz és a rendszeres kialvatlanság erősen leszívják az ember energiáit.

Nagyon sokszor választunk rossz ételeket és értetlenül állunk, amikor délutánra teljesen kimerültek leszünk. Nézd meg a listát, ahol olyan ételek találsz, melyek kellő energiát biztosítanak és a délutáni kimerültséggel is felveszik a harcot!

1. Görög joghurt

Persze a sima joghurt is kellő energiát biztosít, de a görög joghurt egészségesebb választás. Több fehérjét, egészséges szénhidrátot és zsírt tartalmaz hagyományos társánál. A reggelire elfogyasztott görög joghurt segít harcolni a reggeli fáradtsággal. Ha nem szereted a görög joghurt ízét magában, adhatsz hozzá müzlit vagy gyümölcsöt és észre sem fogod venni a különbséget.

2. Bogyós gyümölcsök

Az ilyen gyümölcsök rengeteg energiát adnak és mellé még egészségesek is. Tele vannak fehérjével és antioxidánsokkal. Add a kedvenc bogyós gyümölcsödet a görög joghurthoz és máris rengeteg szükséges energiát vittél be a szervezetedbe egészséges úton. Eper, málna, áfonya, szeder: csak néhány példa a legjobb energiát adó bogyók közül, melyek feltöltenek egész napra energiával. Eszegesd nyugodtan ezeket a gyümölcsöket egész nap, amikor csak fáradtnak érzed magad!

3. Spenót

Teljesen mindegy, hogy nyersen rágcsálod vagy megfőzöd, a spenót nagyon egészséges választás. Ha gyakran fogyasztod, megelőzheted a szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás, ízületi gyulladás és bizonyos rákos megbetegedések kialakulását. A-, C-, E-vitaminban gazdag, kálium-, kalciumtartalma kimagasló, és az egyik legjobb energianövelő.

energiat2.jpg ()

4. Dió

A magvak nagyon jó energianövelők. Fehérjében és egészséges zsírokban gazdagok, de vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is kimagasló. Nincs szükség nagy mennyiségű dióra ahhoz, hogy fenntartsd az energiaszinted és javítsd a memóriád. Próbálj meg néhány szem diót enni a nap végén! Nemcsak jobban fogsz aludni, de reggel energikusabbnak és kipihentebbnek fogod érezni magad.

5. Dinnye

A dehidratáció lehet okozója a fáradtságnak. Dehidratáció azért alakul ki, mert nem iszol kellő mennyiségű vizet és nem eszel elég vízbázisú zöldséget vagy gyümölcsöt. A dinnye, akár a görögdinnye, akár a sárgadinnye, nagyon magas víztartalommal rendelkezik. Alacsony a kalóriatartalma, de nagyon gazdag ásványi anyag és vitaminforrás. Magnézium, kalcium, vas, cink, szelén és még hosszan sorolhatnánk, milyen szükséges ásványi anyagokat tartalmaz a dinnye.

6. Quinoa

Az egyik legdivatosabb szuper étel, mely helyettesíti a zab- és gabonaféléket. Eheted reggel, délben, este, nem kell aggódni a kalóriák és zsírok miatt. Nagyon magas fehérjetartalma miatt segít fenntartani az energiaszintet egész nap. Nagyon jó ízű és remek nasi lehet belőle.

7. Gabona

Persze, a gabonapelyhek nem a legegészségesebb energiapótlók, de amikor gyorsan van szükséged energiára, remekül dolgoznak. Sok bennük a rost és fehérje, de magas az egészséges szénhidráttartalmuk is. Amikor gabonapelyhet veszel, válassz teljes kiőrlésű verziót!

8. Zab

Ha úgy érzed, a quinoát és a gabonapelyheket nem neked találták ki, adj egy esélyt a zabpehelynek! Lassan felszívódó szénhidrát lévén sokáig lát el energiával. Egy tál bogyós gyümölcs, fahéj, joghurt vagy tej és kész is a tápláló reggeli. A zabpehely magas fehérje, magnézium, cink és mangán tartalommal rendelkezik.

Nagyon fontos, hogy 7-8 pohár vizet igyál minden nap, hiszen a kiszáradás komoly egészségügyi gondokat és fáradtságot okozhat. Ha eleget iszol, eleget alszol és kellő energiát biztosító ételeket eszel, nem leszel a nap közepére teljesen kimerült.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X