Főoldal > EGÉSZSÉG > Felülmúlhatatlanul egészséges zöldség: a káposzta

Felülmúlhatatlanul egészséges zöldség: a káposzta

antioxidánsC-vitaminemésztéskáposztaprobiotiumvitaminzöldség
0

Írta:

Akár egy találós kérdés is lehetne: olcsó, finom, mindig kéznél van, tele van vitaminokkal, mi az? Ez a káposzta.

Mára tudományosan igazolt a gyógyhatása és a betegségmegelőző szerepe, hatóanyagai közül kiemelkednek kéntartalmú fitovegyületei, melyek a rák ellen nyújtanak védelmet.

A káposzta az egyik legrégebbi zöldségételünk. Állítólag Claudius császár egyszer arról szavaztatta meg a szenátust, hogy tudnak-e jobb ételt, mint a sózott marhahús és a káposzta. A szenátus egyöntetű nemmel szavazott, és nem azért, mert nem mertek ellenkezni a császárral…

Dúskál a vitaminokban

A káposzta külső levelei az egyik E-vitamin forrása a szervezetnek. A nyers fejes káposzta nagyon sok C-vitamint tartalmaz, valamint magas vas-, kalcium- és kalcium tartalma. De bővelkedik A,-B6-, B12-, D-, és K-vitaminban is. A káposztában található kén is, ennek köszönheti jellegzetes illatát. A kén azonban nem csak a káposztát azonosító illatért felelős, hanem segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását. A legtöbb tápanyagot a sötétebb színű, külső levelek rejtik.

Erősíti az immunrendszert

A káposztában található kálium jót tesz a szívnek, a kalcium a fogaknak és a csontoknak, míg a vas és a zöld növényi színanyag a vérképzést segíti. Ugyanakkor a zöldség magas rostanyagtartalma serkenti az emésztést, gyorsítja a béltartalom áthaladását, tisztítja a szervezetet és javítja az ellenálló képességet is. A cukorbetegeknek is hasznos táplálék.

Rákmegelőző zöldség

Jó méregtelenítő, tisztítja a vért, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti az agy és az idegrendszer működését. A legfrissebb kutatások alapján pedig a rákos megbetegedések megelőzésére is alkalmas. Gazdag olyan vegyületekben, amelyek védelmet nyújtanak bizonyos rákkeltő anyagokkal szemben. Rendszeres fogyasztásakor a gyomor- és vastagbélrák kockázata csökken. A védő hatást több kémiai anyag eredményezi, ilyenek a fitovegyületeket, az antioxidánsok, valamint a polifenoloknak és a klorofillnak is.

Tárolás és fogyasztás

A kalóriában szegény, ám rostokban gazdag káposzta tökéletes akkor is, ha fogyókúrázol. A vásárlásakor figyelj oda, hogy csak sérülésmentes, fényes levelű, tömör fejű káposztákat válassz. Hűtőben akár egy hétig is eltarthatod, a legjobb, ha nyersen, saláta formájában fogyasztod, akár csirkével, hallal, vagy éppen tojással.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X