Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 tipp a biztonságos napozásért

8 tipp a biztonságos napozásért

anyajegybőrbőrrákbőrvédelemegészségleégésnapfénynapozásnaptej
0

Írta:

Véget ért a nyári visszaszámlálás! Már hivatalosan is előveheted a bikinidet és a kedvedre süttetheted a hasadat: mi pedig megsúgunk pár trükköt, hogyan legyél idén nyáron szebb és barnább, mint valaha!

A Brit Bőrgyógyászok Szövetségének legújabb kutatása szerint 3 nőből legalább egy csúnyán leég a nyári hónapokban– ezzel pedig nemcsak a fájó bőrpírt, hanem a bőrrák kialakulásának kockázatát is növelik! Hogy veled ez semmiképpen se történjen meg, mindenképpen tartsd be a napozási tanácsokat!

1. Mindig elegendő naptejet használj!

A bőrgyógyászok szerint egy golflabdányi méretű (vagy 6 teáskanálnyi) adag az egész testre elegendő. Egy 200 ml-es tubus tehát hat adagot tartalmaz – ne is próbálj meg spórolni vele!

Ne feledd! A naptej nem fed duplán, akkor sem, ha kétszer kened át a bőrödet vele! Amennyiben nem vagy biztos a faktorszám hatékonyságában, inkább a magasabb SPF számú naptejet válaszd.

2. Mindig a bőrödnek megfelelő naptejet válassz!

A nagyon fehér bőrű, szeplős, kék szemű, vöröses-szőkés hajúaknak +50 számú SPF naptejet ajánlunk, míg a kevésbé érzékenyek a +30-as naptejjel is megpróbálkozhatnak. A könnyen barnuló, sötétebb bőrrel-hajjal rendelkezők minimum 15-os napolajat használjanak, azt is csak akkor, ha a bőrük már hozzászokott a napozáshoz.

3. Minden fürdés után kend be magad!

Vízálló naptejet használsz, ami nem jön le a fürdésnél? A törölközés és a bikiniváltás viszont minden maradék napkrémet levisz rólad, ezért szárítkozás után erősen ajánlott felfrissíteni a bőrödet egy újabb adag naptejjel.

4. Napernyő alatt is használj napvédőt!

Sokkal jobbat teszel a bőrödnek, ha nem vagy állandóan a napon, annyit azonban tudnod kell, hogy egy vékony kis textildarab nem fog megvédeni az UV sugaraktól! Lehet, hogy árnyékot ad, de a bőröd legmélyebb rétegeid komolyan károsíthatod, ha nem használsz naptejet.

5. Az anyajegyeket ne hagyd ki a naptejezésből!

Tele vagy anyajegyekkel, de imádsz napozni? Van egy rossz hírünk: 11 és 15 óra között semmiképpen sem ajánlott a napozás! A reggeli és a késő délutáni időszakot +50 –es számú naptejjel javasoljuk átvészelni, de akkor se a tűző napon süttesd magad! A sebtapaszozás, textillel való takargatás nem segít; hiszen ezeken az anyagokon átüt a leggyengébb UV sugár is.

27499791 - young woman sunbathing. resort and spa.

6. Hidratáld a bőrödet!

A napozás előtti és utáni hidratáló testápolás erősen ajánlott érzékeny bőrűeknek, napimádóknak és barnulni vágyóknak egyaránt. A folytonos hidratálás igazi ajándék a bőrnek, ami a napsütés alatt állandó terhelésnek van kitéve. Nem érdemes spórolni vele, a bőröd hálás lesz érte!

7. Légy mozgásban!

Ugye te sem akarsz tele lenni fehér bikini foltokkal és fürdőruha csíkokkal? Hogy ezt elkerüld, 15-30 percenként változtass pozíciót: ha elalszol vagy túl lusta vagy felkeléshez, sanszos, hogy napozás után meg fog látszani a fürdőruhád vonala.

8. Ne napozz minden nap!

Mint a kemény edzés után az izmoknak, úgy napozás után a bőrnek is szüksége van a regenerálódásra. Brit kutatások szerint sokkal eredményesebbek lehetünk a barnulásban, ha csak minden másnap süttetjük magunkat, valamint sporttevékenység és aktív időtöltés alatt is bizonyítottan jobban barnulunk, mintha csak a napozóágyon heverésznénk – de ekkor is védd a bőröd napkrémmel!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X