Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 jótékony hatás, amit nem tudtál a lenmagról

5 jótékony hatás, amit nem tudtál a lenmagról

egészségérrendszerlenmagomega-3omega-6szívzsírsav
0

Írta:

Ma már egyre több egészséges életmódot követő ember veszi igénybe a lenmag jótékony hatását. Nem is csoda, hiszen az egyik legjobb növényi forrása az Omega-3 és Omega-6 zsírsavaknak, és segíti a szív egészséges működését is.

1. Segíti az emésztést

Jótékony hatásai közül elsőként ki kell emelni, hogy magas a rosttartalma, ezáltal hozzájárul a méreganyagok kiszűréséhez a szervezetből, és orvosolja a székrekedést is. A lenmag hozzásegíti a szervezetet ahhoz, hogy több zsírt égessen le, vagyis természetes segítség lehet a túlsúlyosság és elhízás ellen. Rengeteg benne a B-komplex családba tartozó vitamin, az ásványi anyag és a nyomelem. A vegetáriánusok és a lisztérzékenyeknek számára is bátran fogyasztható, és a gyomorban vagy a bélben lévő gyulladásokat is megszünteti.

2. Védi a szívet, és az érrendszert

A rostoknak köszönhetően, a lenmag kíméli a szívet és az érrendszert a megbetegedésektől. Szabályosan tartja a vérnyomást, így segítséget nyújt, ha magas vérnyomással küzdesz. Megelőzi a vérrögök képződését, ezáltal csökkenti a szívinfarktus vagy agyvérzés veszélyét. De visszaszorítja a vérben lévő koleszterin értéké is.

3. Védelmet nyújt a rák ellen

Linolsavat és lignint is tartalmaz, amely védelmet nyújt a prosztata- és vastagbélrákkal szemben. De a lenmagban lévő összetevők hasonlóak a hormonokhoz, amelyek meggátolják a mellrák kialakulásának veszélyét is, így nők és férfiak számára is védelmet nyújt.

21356373 - linseed oil and flax seeds on wooden background

4. Köhögés ellen is hatásos

A légutak gyulladásos megbetegedéseit is hatékonyan gyógyítja. A hörghurut enyhítésére nagyon jó a lenmag tea vagy a lenolaj fogyasztása, mivel enyhíti a görcsös összehúzódásokat. Érdemes ilyenkor 2,5 dl forró vízbe másfél evőkanál lenmagot rakni, leforrázni, és harminc percen át hűlni hagyni. Fontos, hogy a megfelelő ideig főzd, mert a kemény mag nem puhul fel néhány perc alatt!

5. Könnyű, de óvatos fogyasztás

Az apró magvakat könnyen be lehet vinni a szervezetbe, nyersen joghurtokba, zöldségsalátákba, különböző pépes ételekbe keverve tökéletesen fejti ki a hatását. De oda kell figyelni a napi adag betartására is, mert a lenmag fogyasztása toxikus is lehet! Elég, ha naponta egy-két kanállal a reggelidbe beépíted.  Finom ízt kölcsönöz a süteményeknek, de őrölt formájában belesütheted a palacsintába, vagy akár muffinba is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X