Főoldal > EGÉSZSÉG > Szívvédő szuperétel a brokkoli

Szívvédő szuperétel a brokkoli

brokkoliszívvitamin
0

Írta:

Sokan idegenkednek a zöld „karfiolszerű” zöldségtől, de azért már a rajongóinak tábora is szaporodik, köszönhetően az egyre népszerűbb egészséges életmódnak.

Gazdag vitaminkínálat

A brokkolit mai formájában már 300-400 évvel ezelőtt is ismerték. Feltehetőleg Olaszországból terjedt el, de Magyarországon csak az utóbbi 20 évben érte el az ismertséget. Sok jótékony hatása közül a legfontosabb, hogy gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban.  Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét is. Kiemelendő a benne a B1- és B2-vitamin is, valamint kitűnő folsav- és béta-karotin-forrás.

A rák ellen is hatásos

Erős antioxidáns hatása van, valamint hatféle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást. Jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében is. Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A brokkoliban jelen levő kémiai anyag egy egész sor antioxidáns védelmi vonalat képes működtetni, amivel kivédi az immunrendszernek az öregedéssel járó hanyatlását is.

Szívbarát

A brokkoli fogyasztása segíthet helyreállítani a cukorbetegség által a szív ereiben okozott károkat, valamint csökkentik a szívroham kialakulásának kockázatát – derült ki kutatásokból. A szívvédő szerepét a zöldségben lévő egyik összetevőnek, a szulforafánnak köszönheti. Ez a vegyület ugyanis elősegíti az ereket védő enzimek termelődését, és csökkenti a jelentős sejtkárosodást okozó molekulák szintjét. A cukorbetegeknél ötször nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, így például a szívrohamnak és a stroke-nak, és mint tudjuk, mindkét betegség összefügg a károsodott erekkel. A szulforafán aktivál egy proteint a szervezetben, amely megvédi a sejteket és szöveteket a károsodástól, és hosszabb – egészségesebb – életet biztosít, ha rendszeresen fogyasztod a brokkolit.

Változatosan elkészíthető

Fogyaszthatod nyersen, párolva, sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek vagy mártásnak egyaránt. Sőt, egy új trend is hódít az egészségesen táplálkozók körében: a brokkoli pizza. A lisztes tészta helyett az összetört brokkolit használhatod alapnak, a végeredmény fenséges lesz. Könnyű emészthetősége miatt akkor sem kell aggódnod, ha érzékeny a gyomrod.

Fotó: Getty


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X