Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért egészséges a burgonya

Ezért egészséges a burgonya

burgonyakeményítőkrumpliszénhidrát
0

Írta:

Eszedbe ne jusson kihagyni a táplálkozásodból a burgonyát. Az elterjedt kultúrnövény a szervezet fontos C-vitamin-forrása, emellett pedig számos betegséget képes gyógyítani.

Ez is gyógynövény

A burgonya – vagy hétköznapibb nevén krumpli – A-, B-, valamint C-vitaminban is gazdag. Sok benne a kálium, ennek köszönhetően jó hatással van a szívműködésre, a benne található foszforsók pedig serkentik az idegrendszer működését. A krumpli bizony rászolgált arra, hogy gyógynövénynek nevezzük. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként.

Segít a méregtelenítésben

A krumpli szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne levő sok ásvánnyal. Olyan tulajdonsága van, amely megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakódásától. A nyers krumpli leve kiváló vízhajtó hatással bír, mellyel kiegészítheted a diétádat is.

Boiled potatoes with parsley in a porcelain bowl, Image: 146833548, License: Rights-managed, Restrictions: MR_No, PR_No, Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Nyersen és főzve is szuper

A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Nyers krumpli reszeléket tettek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés következtében megdagadt testrészekre. Sikeresen alkalmazható reumára, kötőhártya-gyulladásra, bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén is nyers krumpliszeletek a nyerők.
Viszont főzve sokak számára szimpatikusabb, ám ekkor másban tud segíteni. Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt burgonya. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat. A főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzöd, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapsz. Ilyen esetekben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.

Vérnyomáscsökkentő hatása van

Itt se a bő zsiradékban sült hasábburgonyára vagy a chipsekre gondolj. Hanem a minél természetesebb formában, olaj vagy zsír nélkül megpárolt krumplira. Ha így készíted el, megőrzöd a zöldségben lévő értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, és nem túl magas energiatartalmú, tápláló eledelt kapsz. Nagy mennyiségben tartalmaz jótékony hatású antioxidánsokat is, ezért fogyasztásuk a szív- és érrendszerre különösen jótékony hatást gyakorol. De egy friss kutatás szerint a magas vérnyomást is tudja enyhíteni, sőt a vércukorszintet és a lipidszintet is szinten tartja. Ha gyakran idegeskedsz, akkor is érdemes egy tál krumplit – vagy a levét – elfogyasztanod, és várni a jótékony hatását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X