Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik a szervezetedben, ha nem fogyasztasz elég rostot

Ez történik a szervezetedben, ha nem fogyasztasz elég rostot

rostrostszegény táplálkozásszékrekedéstáplálkozás
0

Írta:

„Egyél több rostot!” Nem véletlenül tanácsolják ezt nekünk unos-untalan a táplálkozási szakértők, ugyanis a legtöbben igen rostszegény táplálkozást folytatunk.

A felnőtt szervezetnek átlagosan napi 20-30 g a rostigénye, ám a valóságban ennek jó, ha a felét fogyasztjuk. A fő probléma rohanó életvitelünk, amely a táplálkozásunkra is hatással van: rengeteg feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, amely csak nyomokban tartalmaz rostot. Gondoljuk csak a szinte bárhol kapható pizzára, vagy a cukros, gyümölcsöt alig tartalmazó szeletekre, amelyet a legkönnyebb elővenni táskánkból vagy munkahelyi fiókunkból.

A rostok támogatják az egészséges emésztést, de ez korántsem az egyetlen ok, amiért érdemes többet bevinnünk belőle a szervezetünkbe.

1. Székrekedésed van

Ez a káros hatása a rostszegény táplálkozásnak, biztos senkinek sem mond újat, elég csak a sokat reklámozott táplálék-kiegészítőkre gondolni. A rost keresztülhaladva a beleken segíti a felesleges anyagok távozását a szervezetből. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, akkor az emésztési folyamat lelassul, és ez igen kellemetlen tünetekben nyilvánul meg. A rostos tabletták időszakosan nyújthatnak segítséget, de az igazi megoldás a rostban gazdag étrend kialakítása.

2. Állandóan farkaséhség gyötör

Ebédre fehérjedús grillezett csirkemellet ettél, a fogyókúrád és/vagy a rendszeres testedzés miatt? Ha nem fogyasztasz hozzá zöldségeket vagy barna rizst, hamarosan újra rád tör a kínzó éhség. A rostszegény táplálkozás, akkor is, ha fehérjében gazdag, állandó éhségérzetet generál. A rost nem bomlik le úgy, mint más tápanyagok, emiatt tovább telít.

3. Nő a szívbetegség kialakulásának kockázata

Számos tanulmány bebizonyította, hogy minél több rostot fogyasztunk, annál kevésbé valószínű, hogy magas a koleszterinszintünk. Hogy mi az összefüggés? A rost nem bomlik le a szervezetben, a koleszterin pedig hozzátapad, amikor áthalad az emésztőcsatornán. A koleszterin-rost kombináció tehát hatékonyan kiürül a szervezetből. A rostban dús táplálkozást folytatóknál csökken a szívroham kockázata. A rost a fogyókúrát is támogatja, amely tulajdonsága szintén gondoskodik szívünk egészségéről.

4. A vércukorszinted állandóan leesik

Ha olyan ételeket viszel be a szervezetedbe, amelyek gyorsan energiává alakulnak, először kirobbanó formába kerülsz tőlük, majd hamarosan jobban lefárad a szervezeted, mint előtte. Biztos te is tapasztaltad már a reggeli vajas croissant vagy a délutáni kedvenc nasid, a müzliszelet után. Ez azért történik, mert a szénhidrátban gazdag és egyben rostban szegény ételek gyorsan felemelik a vércukor szintjét, majd nem sokkal később, ugyanilyen gyorsan le is ejtik azt. Az állandó vércukorszint ingadozás nemcsak levertté tesz, a testi egészségedre is káros, ugyanis duplájára növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X